18 maig 2024
spot_img
18 maig 2024

El món de les professions. Com és i com evoluciona?

“I jo, de què treballaré?” Una pregunta freqüent quan ens plantegem el nostre futur professional. Per respondre-la, cal tenir en compte diferents aspectes

El mercat de treball evoluciona molt ràpidament per tal de donar resposta i adaptar-se tant a les necessitats actuals com aquelles que es preveuen en el futur.

La globalització, la incorporació de noves tecnologies, les crisis econòmiques, demogràfiques i socials, l’emergència climàtica, l’aparició de nous hàbits de consum per part de la població, … esdevenen factors de canvi i evolució del món del treball. Cal conèixer-los i tenir-los presents, per tal de reduir la sensació d’incertesa i focalitzar-nos en una visió positiva. Es tracta d’un món ple d’oportunitats, en el que tenint en compte la nostra personalitat, habilitats, valors i interessos professionals, podem definir el nostre objectiu professional.

I com serà el món del treball quan tu t’incorporis?

És impossible preveure quina serà l’evolució del món laboral per als propers deu anys. El futur és variable i això ens ho ha ensenyat la COVID19 – posant a tot el món en un estat d’emergència, però també ens ho ha mostrat la incorporació del ChatGPT – qüestionant quina és la capacitat de la tecnologia per substituir el pensament humà. Tot i així, hi ha alguns aspectes que cal tenir presents

  1. De ben segur, descartaràs la idea d’un treball per a tota la vida. Aquest concepte, de fet, ja ha entrat en procés d’extinció. En la teva trajectòria professional hauràs d’anar afrontant tot un seguit de transicions laborals, d’etapes professionals en les hauràs d’anar assolint diferents coneixements, competències, … descobrint noves ocupacions i noves oportunitats laborals. 
  2. Necessitaràs formar-te constantment per tal de desenvolupar tot un seguit de competències transversals – a més de les tècniques -, que et permetran adaptar-te a diferents llocs de treball i donar resposta a les demandes que les empreses tindran. 
  3. Donar l’esquena a la digitalització ja no és una opció. Les empreses estant digitalitzant els seus processos de producció i automatitzen el treball. Aquest fet implica que hi haurà ocupacions que desapareixeran, d’altres que requeriran noves habilitats i maneres de fer i emergiran de noves. De fet, l’augment de les noves tecnologies farà que les habilitats d’alt nivell siguin cada vegada més importants respecte de les manuals i físiques. Estar al dia de tots aquests canvis i desenvolupar aquestes habilitats millorarà el teu perfil professional i augmentarà el teu valor professional en el món del treball.
  4. L’organització del treball també s’està transformant. El teletreball o els horaris flexibles seran mesures que permetran conciliar  millor  la vida personal, familiar i laboral dels i les professionals. Però aquests aspectes també requereixen el desenvolupament d’altres aspectes com l’autonomia, les competències digitals, l’orientació a objectius, etc.

T’imagines treballant en una professió líquida?

No et preguntem si treballaràs en un medi aquàtic!! Ens referim a una nova forma d’entendre el món de les professions. És a dir, en els propers anys, s’aniran desdibuixant els límits de les professions, seran més amplis, més difusos, més líquids. Una mateixa formació, acompanyada de diferents competències t’aportarà un ampli ventall d’opcions professionals.

Quan ens imaginem a un metge o una metgessa, podem pensar en un professional que diagnostica o tracta pacients de forma presencial, però aquesta professió cada cop evoluciona més i més ràpidament. I podem trobar professionals que juntament amb les competències tècniques que els ha aportat la formació en medicina, compten amb altes competències digitals i opten per la telemedicina o la gestió de projectes d’e-Salut. 

Un altre exemple. Growth Hacker. És un professional de la branca del màrqueting que utilitza les dades de les xarxes socials i de les webs per a crear tècniques eficients de vendes o per a augmentar els leads o persones usuàries. Un growth hacker ha de ser analític i creatiu, perquè en una època caracteritzada per la immediatesa i l’alta competitivitat, haurà d’inventar maneres innovadores d’aconseguir els seus objectius.

Es tracta, doncs, de professions que a més de les competències tècniques, compten amb un conjunt de competències transversals que esdevenen claus per al seu desenvolupament personal. 

Vols saber quines són les competències claus per a les professions del futur?

El compromís, la capacitat d’aprenentatge, la iniciativa, la flexibilitat o adaptació al canvi i el treball en equip són les 5 competències més demandades tant en el present com de cara al futur en els perfils professionals junior. Així mateix, d’altres competències destacades són el pensament creatiu, analític, l’alfabetització tecnològica i l’autoeficàcia.

Les actituds socioemocionals que les empreses consideren que creixeran més ràpidament en importància són la curiositat i l’aprenentatge permanent; la resiliència, flexibilitat i agilitat; i la motivació i l’autoconsciència.

Per tant, per respondre a la pregunta “i jo, de què treballaré?” cal que coneguis el món del treball i les seves tendències, la diversitat de professions que existeixen i les competències que cal que desenvolupis. A continuació et presentem un seguit de recursos que et poden ajudar a explorar i descobrir totes aquestes qüestions:

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -