Aquesta festa té milers d'anys d'antiguitat i avui se celebra a ciutats de tot el món
Milions de persones a tot el món es preparen per gaudir del carnaval, una festa plena de color, música i disfresses. Aquesta és una de les festivitats més emblemàtiques i antigues celebrades a tot el món, ja que els seus inicis es remunten milers d'anys enrere.
El carnestoltes té un origen pagà, és a dir, que està relacionat amb pràctiques religioses i culturals de l'antiguitat. Aquestes tenien una connexió propera amb la natura i l'adoració de déus, com ara el déu del sol o el déu de la pluja.
Alguns historiadors creuen que el carnaval va començar a l'Imperi Romà i que està relacionat amb les Saturnals, unes festivitats realitzades pels romans en honor al déu Saturn. Altres el situen a Grècia, que celebraven unes festes similars on es venerava Dionís, el déu del vi.
Tot i això, a dia d'avui segueix sense estar clar qui van ser els primers pobles que van celebrar aquesta festa. El que sí que se sap amb certesa és que totes aquestes celebracions tenien en comú una cosa: tenien lloc al febrer, una època de transició entre l'hivern i la primavera.
D'aquesta manera, el carnestoltes en els seus orígens més remots era una ocasió per celebrar la renovació de la natura, el despertar de la terra i l'esperança d'una temporada de collites abundants.
Carnaval al cristianisme
Amb l'arribada i l'expansió del cristianisme, l'Església Catòlica va adaptar i transformar moltes festes paganes amb l'objectiu d'expandir la seva religió. Ho va fer també amb el carnestoltes, que es va convertir en una part important del període previ a la Quaresma (el temps de preparació espiritual per a la Setmana Santa en la tradició cristiana).
Durant la Quaresma, els cristians practicaven l'abstinència i el dejuni com a part d'un acte espiritual i de reflexió. Tampoc podien menjar carn perquè es considerava un excés, d'aquí el nom: carnaval procedeix del llatí carnem levare, que significa “treure la carn”.
El carnestoltes es va convertir llavors en una última oportunitat per gaudir del menjar, la beguda i l'entreteniment abans d'embarcar-se en aquest període.
Al llarg dels segles, aquesta festa ha evolucionat i adoptat diferents formes a diverses regions del món. Actualment manté elements tant de les seves arrels paganes com de la seva transformació cristiana.
Carnaval al món
Avui dia, el carnaval és una festa que se celebra a ciutats de tot el món. Una de les festivitats amb més tradició a Europa és el carnaval de Venècia: encara que els seus inicis es remunten al segle XII, la festa en aquesta ciutat italiana va viure el seu apogeu a l'època barroca (segles XVII i XVIII).
Un dels seus símbols més característics són les màscares venecianes, que permeten als participants amagar la seva identitat i solen estar guarnides amb tota mena de detalls. Durant la festa, els carrers s'omplen de música, ball i color amb una gran varietat d'activitats com ara desfilades, concursos de disfresses i espectacles de carrer.
A Espanya, hi ha diverses festes de carnaval que han estat anomenades Interès Turístic Internacional. És el cas del carnestoltes de Santa Cruz de Tenerife, conegut per les seves espectaculars desfilades de carrosses, i el de Cadis, famós per les seves chirigotas, comparses i quartets que interpreten cançons humorístiques i satíriques sobre temes d'actualitat.
A l'altra banda de l’oceà també se celebra aquesta festa popular, sent un dels més coneguts el carnaval de Rio de Janeiro. A partir del segle XV, amb el descobriment d'Amèrica, els navegants espanyols i portuguesos van introduir la celebració a Brasil.
Avui dia, el carnaval brasiler reuneix milions de persones als carrers aprofitant que, a l'hemisferi sud, el mes de febrer cau a l'estiu. Una de les principals activitats és la desfilada d'Escoles de Samba al Sambódromo, tot un espectacle amb carrosses gegantines i milers de figurants disfressats que ballen al ritme de la música.
Treballa l'actualitat a l'aula
Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!