23 novembre 2024
spot_img
23 novembre 2024

Les desigualtats entre homes i dones segueixen existint i qui digui el contrari menteix

Fa alguns anys que parlar de feminisme és parlar de més drets per a les dones i menys bretxes, tot i que encara segueixin existint desigualtats estructurals. A l’última enquesta sobre percepcions d’igualtat entre homes i dones del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), es recull que un 67% de les dones creu encara que les desigualtats entre homes i dones són “molt grans o bastant grans”, mentre que aquesta xifra baixa fins el 48% quan se’ls hi pregunta als homes. 

Si ens aturem a mirar les dades, podrem comprovar que les desigualtats encara hi són, tot i que en alguns casos es vagin reduint. Arriba un altre 8 de març i, amb ell, una altra ocasió per donar una ullada a la realitat i seguir desmuntant mites i afirmacions falses. 

La bretxa salarial existeix: Les dones tenen un sou anual 5.000€ inferior

Una de les afirmacions més esteses és que la desigualtat salarial entre homes i dones no existeix, però la realitat és una altra. D’acord amb les darreres dades publicades, les dones a Espanya guanyen, de mitjana, 5.212,73 euros menys l’any que els homes

Per quantificar aquesta bretxa, cal calcular la diferència entre el que guanyen anualment i de mitjana homes i dones. En aquest cas, les darreres dades són les de 2021 i diuen que el sou brut mitjà anual d’un home a Espanya és de 28.388,69 euros i el d’una dona és de 23.175,95 euros.

Les dones representen el triple de les jornades parcials que els homes

Ara bé, tal com s’explica a l’informe de l’evolució de la bretxa salarial de gènere a Catalunya, quan parlem de bretxa salarial no només parlem de la discriminació directa que suposa, és a dir, que per una feina del mateix valor, les dones reben menys remuneració. També parlem d’altres desigualtats, les que s’anomenen indirectes, com per exemple, dedicar menys temps al treball assalariat per poder tenir cura d’infants o persones dependents. 

Una de les xifres que ens dona aquesta informació són el tipus de jornades, és a dir, si una persona es dedica de forma parcial o completa a la seva feina assalariada. De nou, són les dones les que copsen aquest tipus de contractació. Concretament, un 21,4% de les dones que treballen a Espanya  ho fan a jornada parcial, enfront del 6,4% dels homes. 

En aquesta línia, també és necessari apuntar que, d’acord amb la informació de la seguretat social, un 84% de les excedències demanades per cuidar familiars a Espanya durant 2023 les havien sol·licitat dones. Això és que, de les 54.796 peticions, només 8.744 van ser d’homes. 

Una excedència és un permís que es demana al lloc de feina per deixar-hi de treballar durant un temps determinat i deixant de cobrar el sou que pertoca, però mantenint la possibilitat de tornar al lloc de feina una vegada s’acabi aquest període. 

Elles són més de la meitat als estudis universitaris, però cobren menys que els graduats

Una altra dada que ens pot fer reflexionar és la que es recull al Sistema estatal d’indicadors de l’educació. Tot i que les dones representen un 54% de la població amb estudis superiors, el cert és que les titulades universitàries, a Espanya, cobren un 14% menys que els homes per tenir el mateix nivell de formació. Concretament, tenen un ingrés mitjà de 18.245 enfront els 21.258 euros d’ells. 

El Fake de la Setmana és un projecte conjunt de Junior Report i Verificat

Si el teu centre educatiu està interessat a treballar la desinformació a l’aula, omple aquest formulari i ens posarem en contacte amb tu.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -