18 octubre 2024
spot_img
18 octubre 2024

Anem per feina!

La importància de les pràctiques en la formació professional i universitària

En el món de la formació professional i la universitat, les pràctiques ocupacionals son un component essencial per al desenvolupament de les habilitats i competències que necessitaràs en el mercat laboral actual. Aquestes experiències pràctiques et permetran aplicar els teus coneixements teòrics en entorns reals de treball, adquirint destreses específiques i familiaritzant-te amb les dinàmiques del món professional.

Més enllà dels coneixements teòrics impartits a les aules, aquestes experiències et permeten aproximar-te al món laboral real. Et proporcionen una comprensió integral del camp professional en el que t’estàs formant i de les habilitats necessàries per al teu desenvolupament professional.

En un entorn laboral cada cop més competitiu i canviant, les pràctiques es presenten com un pont clau entre la teoria i la pràctica, facilitant una transició efectiva cap a la vida laboral i a la vegada jugant un paper important vers el procés de presa de decisions. I com és això? 

Per una banda, les pràctiques et permetran aplicar el que has aprés en situacions reals. Aquesta aplicació pràctica t’ajudarà a consolidar l’aprenentatge i a comprendre millor com s’utilitzen aquests coneixements en la resolució de problemes concrets. Permet tocar de peus a terra i per tant prendre consciència de la realitat d’aquest entorn professional permetent que experimentis de primera mà els desafiaments i les dinàmiques que et trobaràs en el teu futur professional.

A més, et permetran desenvolupar habilitats tècniques i transversals necessàries per al desenvolupament professional i personal. A més, les pràctiques et proporcionaran una visió realista de les dinàmiques i expectatives de diferents llocs de treball dins d’una organització. Et permeten entendre la cultura organitzacional, les normes de comportament professional i la importància de l’ètica laboral entre d’altres qüestions.

És important destacar que les pràctiques no només ofereixen una experiència directa en el món laboral, sinó que també actuen com una plataforma d’exploració per a l’alumnat en el seu àmbit d’estudi. Aquesta oportunitat d’immersió en diverses àrees d’interès et permet descobrir els teus interessos i preferències professionals de manera tangible. També poden ajudar-te a descobrir nous interessos i àrees que no havies considerat anteriorment. Potser un estudiant d’economia s’inscriu en una pràctica en una empresa artística i descobreix una passió per la creativitat i el desenvolupament de productes culturals que no havia contemplat abans. A través d’aquesta aproximació a diferents àrees professionals, tindràs l’oportunitat d’ampliar els teus horitzons i explorar camins que podries no haver considerat inicialment.

Mitjançant les pràctiques, pots posar a prova les teves habilitats i coneixements en una varietat d’entorns professionals, des de petites empreses fins a corporacions multinacionals, i des de sectors industrials tradicionals fins a sectors emergents com la tecnologia i la sostenibilitat. Aquesta exposició diversificada et pot proporcionar una comprensió més profunda dels diferents rols i responsabilitats professionals possible en el teu àmbit de formació.

A més, les pràctiques ofereixen l’oportunitat d’interactuar directament amb professionals del sector i observar de prop com exerceixen les seves funcions. Aquesta interacció permet adquirir una perspectiva realista sobre els requisits dels diversos rols professionals, així com sobre les expectatives i les demandes del mercat laboral actual.

Aquest component de la formació professional i universitària et pot ajudar a identificar els teus interessos, valors i objectius professionals, és a dir, es tracta d’una via d’exploració i auto-descobriment. De fet, aquesta experiència d’aprenentatge vivencial et capacita per prendre decisions més informades i fonamentades sobre la teva carrera professional i et permet prendre consciència dels teus propis punt forts i preferències mentre et preparà per accedir al món laboral.

Les pràctiques, una oportunitat però també un repte

Fins ara t’hem parlat de tots aquells beneficis que unes pràctiques professionals et poden aportar en el procés de construcció del teu Projecte de Vida i Professional. Però cal que tinguis en compte algunes qüestions:

  • Es tracta d’un component del teu procés formatiu en el que entren en joc el teu centre educatiu, l’empresa en la que realitzaràs les pràctiques i tu mateix/a. El compromís de totes 3 parts és imprescindible per tal que aquestes pràctiques esdevinguin una bona experiència.
  • La tria de l’organització on fer les pràctiques és cabdal per a l’assoliment dels objectius pedagògics i de desenvolupament professional. En aquest sentit, és convenient que quan estiguis triant el centre per a la teva formació post obligatòria (formació professional o universitària), exploris amb quines organitzacions tenen convenis de col·laboració per a la realització de les pràctiques.
  • La qualitat de les pràctiques és clau per al seu èxit. Això implica tant una bona planificació de les tasques i activitats a fer, que siguin significatives i rellevants per al teu desenvolupament professional, com un bon nivell d’assoliment per part teva.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -