27 setembre 2024
spot_img
27 setembre 2024

Descobreixen una nova obra de Mozart

La peça musical va ser escrita quan el músic tenia entre 10 i 13 anys i ha estat localitzada a la Biblioteca Municipal de Leipzig (Alemanya)

Un equip d'arxivers ha trobat una obra fins ara desconeguda del compositor austríac Wolfgang Amadeus Mozart. La peça musical ha estat descoberta a la Biblioteca Municipal de la ciutat alemanya Leipzig durant la preparació de la nova edició del Catàleg Köchel.

Aquest catàleg és una obra de referència sobre la música del famós compositor, ja que recopila i organitza totes les composicions. Les obres estan organitzades a ordre cronològic segons la data en què es creu que Mozart les va compondre, cosa que facilita estudiar-ne l'evolució com a compositor. 

El Catàleg Köchel ha estat revisat diverses vegades des de la seva primera edició, ja que, amb el pas dels anys, s'han descobert noves obres i algunes dates han estat ajustades. Precisament treballant en una d'aquestes noves versions, s'ha trobat l'obra inèdita del músic. 

La composició, titulada Serenata ex C, és un conjunt de set moviments a trio de cordes d'una durada total d'uns 12 minuts. Aquesta hauria estat escrita a mitjans o a finals de la dècada de 1760, quan Mozart tenia entre 10 i 13 anys, segons ha comentat la Fundació Mozarteum. 

Per celebrar aquest descobriment, la peça musical es va presentar i interpretar per primera vegada a Alemanya el dissabte 21 de setembre a l'Òpera de Leipzig.

Un nen prodigi

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) va ser un dels compositors més prolífics del classicisme. Va néixer a Salzburg (Àustria) i era fill de Leopold Mozart, qui va treballar com a músic al servei del príncep arquebisbe de Salzburg. Leopold va dedicar un gran esforç a la formació musical del seu fill Amadeus.

Des de molt jove, Mozart en va mostrar una capacitat prodigiosa al domini d'instruments com el teclat i el violí. També tenia una gran memòria que li permetia tocar cançons que amb prou feines havia sentit una vegada amb precisió. Amb tan només 5 anys va començar a compondre les seves pròpies obres musicals: tenia 8 quan va compondre la seva primera simfonia.

Veient el seu potencial, el pare va decidir portar-lo de gira per diversos països, actuant a palau davant l'aristocràcia i reialesa més important a Europa. Els reis i governants de ciutats com Múnic, Viena, París o Londres quedaven sorpresos davant el talent prodigiós del petit compositor i músic. 

Un dels seus primers treballs va ser ambl’arquebisbe Colloredo a Salzburg, però el jove Mozart no va durar molt de temps allà. Després de moltes discussions, el compositor va decidir dimitir del seu lloc i marxar a Un. Allí es va convertir en un dels primers músics independents de l'època.

Wolfgang Amadeus Mozart va morir el 5 de desembre de 1791 a Vienna, amb només 35 anys.  

Més de 600 obres

Durant la seva vida, Mozart va compondre més de 600 obres, que van abastar una àmplia gamma de gèneres, incloent-hi simfonies, òperes, concerts, música de cambra i música sacra. La qualitat, originalitat i versatilitat de la seva música li van permetre convertir-se en un dels músics més influents de la història. 

Una de les seves obres més conegudes és La Serenata per a cordes núm. 13 en sol major K. 525, coneguda col·loquialment com a Petita serenata nocturna. Composta a 1787, aquesta peça està escrita per a un conjunt de cordes (violí, viola, violoncel i contrabaix), i reflecteix l'estil lleuger i elegant que caracteritza les composicions de l'austríac. 

Les noces de Fígaro és també considerada una de les seves millors composicions. Escrita en italià, és una de les òperes més importants de la història de la música. Aquesta va rebre molt bones crítiques a la seva època al mateix temps que va aconseguir grans èxits en les representacions.

Una altra de les seves obres més destacades és el Requiem en re menor KV 626. És una de les seves creacions més enigmàtiques i commovedores, ja que va quedar inconclusa perquè el compositor va morir.  La peça està impregnada d'una atmosfera ombrívola i majestuosa, i va ser completada pel seu alumne Franz Xaver Süssmayr.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -