27 setembre 2024
spot_img
27 setembre 2024

El superpoder que no saps que tens

Col·laboració d’Antònia Montaner, tècnica de comunicació en la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya y Guernica Facundo, coordinadora en ECOS Grup Cooperatiu

Segurament t’has preguntat mai què pots fer tu per canviar el món i aquest futur que sovint pinta més fosc que un telèfon intel·ligent sense bateria. Una de les respostes a aquesta pregunta és el treball en xarxa que, per si no ho saps, és un superpoder que tens, que totes tenim. Però què vol dir això i com ho pots fer?

Imagina’t amb les teves amigues i amics. Cadascuna de vosaltres pot tenir un interès particular i fer coses (poques o moltes, millor o pitjor) amb les seves capacitats, esforços, coneixements i competències per aconseguir allò que vol. Què passaria si descobríssiu que teniu interessos i objectius comuns a totes? Què passaria si poséssiu sobre la taula les capacitats, els esforços, els coneixements i les competències de totes vosaltres per aconseguir aquests objectius? I anem més enllà: què passaria si combinéssiu tot això amb un altre grup d’amigues i amics? I amb un altre més? Doncs aquí entra en joc el teu superpoder: unir tot això no suma, multiplica!!! El treball en xarxa no només és un concepte bonic, és una manera de canviar les regles del joc. I la feina en xarxa pot aconseguir coses increïbles. A més, té tota la lògica del món. Pensa-ho: què és millor, que cada persona tingui un vehicle propi (patinet, bici, cotxe, furgoneta…) o que compartim vehicle per estalviar diners, gasolina, electricitat i contaminació? Què és més profitós, que cadascú compri totes les eines que necessitarà durant la vida per fer manetes a casa o que pugui anar a una «biblioteca de les coses» per agafar l’eina que necessita a cada moment sense haver de pagar el preu?

Una de les coses més genials del treball en xarxa és que tothom té una veu. És com una sèrie en què no hi ha cap protagonista o un videojoc on cada jugador té un paper essencial. Es tracta de cercar els punts forts de cadascú: creativitat, organització, habilitats comunicatives, experiència… la llista pot tenir tants punts com a nombre de persones implicades! A més, quan es prenen decisions conjuntes, es crea un ambient on cada persona se sent escoltada i valorada. I això és fantàstic!

I què passarà si no us hi poseu d’acord? Tanta gent, tantes opinions, uf! Que sàpigues que a qualsevol història de treball en xarxa hi ha moments de desacord i conflicte. I això no és dolent. De fet, és normal i, ben portada, pot ser una oportunitat per créixer. Això sí, cal una gran dosi d’empatia (ja saps), diàleg i, tingues això clar: alguna renúncia. Aquí no es tracta d’aconseguir el que un vol des de la seva caselleta individual. Es tracta de veure què voleu com a grup i escoltar les propostes de les companyes. Segurament us trobareu amb idees brillants que mai no hauríeu considerat individualment. És com crear una gran tempesta de cervells i cors en què la creativitat i la comprensió mútua són les protagonistes. Cervells i cors amunt i avall!!

Tot això és el que posem en pràctica cada dia la gent que treballem a l’economia solidària (sona seriós i marcià, però no és més que fer les mateixes coses que fem sempre —comprar, menjar, anar a escola, treballar, anar de concert …— però d’una altra manera!). El treball en xarxa no és lluny d’adults hippies, segur que ja fas!! I en pots fer més. Fes servir el teu superpoder per canviar les regles del joc i converteix-te en l’heroïna d’aquesta història de canvi. Estàs a punt per viure la teva pròpia aventura a l’economia solidària?

Vinga, juntes som més forts!

Més informació:Principals característiques del treball en xarxa (Joan Rosinach):
https://xarxanet.org/projectes/recursos/principals-caracteristiques-del-treball-en-xarxa

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -