23 desembre 2024
spot_img
23 desembre 2024

Paloma Sánchez-Garnica guanya el Premi Planeta

L'escriptora madrilenya s'ha endut aquest guardó, dotat amb un milió d'euros, gràcies a 'Victoria', la seva nova novel·la ambientada a la Guerra Freda 

Paloma Sánchez-Garnica (Madrid, 1962) es va quedar a les portes de guanyar el Premi Planeta el 2021, quan va quedar finalista amb Últimos días en Berlín, la seva novel·la ambientada a la Alemanya nazi. Tres anys després, ha arribat el seu moment i ha estat proclamada guanyadora d'aquest important premi de la literatura en castellà.

L'escriptora madrilenya ha guanyat el Premi Planeta 2024 gràcies a Victoria, una història que gairebé podria ser una continuació de la seva anterior novel·la. La protagonista del llibre, una jove alemanya, deixa enrere el Berlín vençut després de la Segona Guerra Mundial i se'n va als Estats Units als inicis de la Guerra Freda

Allí, exercirà com espia per als soviètics mentre s'embarca en una història d'amor abans de tornar a la seva ciutat, on serà testimoni de la construcció del Mur de Berlín: la barrera que va dividir la capital alemanya entre el bloc comunista i el bloc capitalista durant 28 anys.

La decisió del jurat de la 73a edició s'ha revelat a la tradicional gala celebrada a la Sala Oval del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) de Barcelona. En aquest acte també es va donar a conèixer l'escriptora finalista, que aquest any és Beatriz Serrano amb la seva segona novel·la Fuego en la garganta

El Premi Planeta és un dels guardons literaris més prestigiosos de parla hispana i va ser creat a 1952 pel editor espanyol José Manuel Lara Hernández, fundador de l'editorial amb el mateix nom. És un dels premis millor dotats econòmicament: el guanyador s'emporta un milió d'euros, mentre que el finalista en rep 200.000. 

Grupo Planeta: 75 anys d'influència

La cerimònia d'aquest premi literari ha coincidit amb el aniversari del Grupo Planeta, que compleix 75 anys des de la seva fundació el 1949 per José Manuel Lara Hernández. 

Tot i que el grup va començar com una editorial de llibres, amb el pas dels anys es va anar expandint a altres sectors relacionats amb els mitjans de comunicació i l’entreteniment

Planeta és present a multitud de canals que tots coneixem. A la televisió, és accionista de Atresmèdia, l'empresa que controla canals com Antena 3 i La Sexta. A la ràdio, té una participació significativa en emissores com Onda Cero el Europa FM. En premsa, és propietari del diari nacional La Razón.

Al món editorial, Planeta també té una presència molt sòlida: compta amb més de 70 segells editorials a Espanya i Amèrica Llatina, que abasten obres de ficció, no ficció, de literatura infantil i juvenil. Alguns dels més importants són l’Editorial Seix Barral i Tusquets Editors, a més del segell que té el seu propi nom (Editorial Planeta).

El grup també és l'encarregat d'organitzar premis literaris com el Premi Nadal o el Premi Josep Pla (aquest darrer, dedicat a premiar obres en català); és impulsor de centres d'estudis com el Escola de Negocis OBS o a escola ESDESIGN; i és propietari de la Casa del Libro, una de les llibreries més conegudes a Espanya.

La presència i el control de Planeta a tots aquests canals demostra el gran poder que té aquesta empresa. Avui dia, és un dels conglomerats empresarials més influents en l'àmbit de la cultura en espanyol

Premis literaris

Per a la majoria de la història, Anònim era una dona”. Aquesta cita de l'escriptora Virginia Woolf crítica a invisibilització que han tingut històricament les dones a la literatura. Aquestes van estar durant anys relegades a la llar i la família, i no estava ben vist que participarà en la vida cultural i intel·lectual malgrat tenir talent, per exemple, per escriure.

No obstant això, amb el pas del temps i gràcies al moviment feminista, les dones han anat guanyant representació en àmbits com la cultura, la ciència o la política. A la literatura, les dones també han aconseguit guanyar premis literaris que han reconegut la seva feina. 

Un dels més famosos és el Premi Nobel de Literatura, que es concedeix cada any i és un dels guardons més prestigiosos del món. Aquest any la guanyadora ha estat l'escriptora sud-coreana Han Kang; el 2022, va guanyar la francesa Annie Ernaux; el 2020, la nord-americana Louise Glück; i, el 2018, la polonesa Olga Tokarczuk.

Tot i els reconeixements d'aquests darrers anys, els premis literaris continuen presentant una gran disparitat de gènere. En més de 120 anys des del seu primer lliurament de premis, tan sols 18 dones han estat guardonades amb el Nobel literari

El mateix passa amb els guardons nacionals. En el cas del Premio Cervantes, el més important de la literatura en castellà, només 6 dones han rebut el guardó en gairebé 50 anys d’història. Entre elles Cristina Peri Rossi, que va guanyar el 2021, i María Zambrano, que va ser la primera dona premiada el 1988.

El Premi Planeta no n'és una excepció: des que es va crear, únicament 19 dones han estat guardonades, incloses la recent premiada Paloma Sánchez-Garnica, Sonsoles Ónega (que es va emportar el premi l'any passat) i Ana Maria Matute (que va ser la primera dona a guanyar-lo el 1954).

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -