21 novembre 2024
spot_img
21 novembre 2024

Mor el productor nord-americà Quincy Jones

El músic, que al llarg de la seva carrera va treballar amb artistes de la talla de Frank Sinatra i Michael Jackson, ha mort als 91 anys

Quincy Jones, cantant, arranjador i productor musical d'algunes de les estrelles més importants de la música de les últimes dècades, ha mort als 91 anys. La notícia la va compartir diumenge passat 3 de novembre el publicista Arnold Robinson en un comunicat.

Jones, a qui se'l coneixia pel pseudònim “Q”, va treballar durant la seva llarga carrera musical amb multitud d'artistes reconeguts. Entre ells destaca, per exemple, Frank Sinatra, amb qui va coincidir a mitjans dels anys 60. Jones va participar en el disc It Might As Well Be Swing i va ser l’arreglista de Sinatra at The Sands

Un altre dels seus triomfs més reconeguts va venir gràcies a la seva col·laboració amb Michael Jackson. Jones va ser productor dels àlbums Off the Wall  (1979), Thriller (1982) i Bad (1987), amb què Jackson va redefinir la música pop. L’impacte va ser majúscul, convertint Thriller en l’àlbum més venut de tots els temps.

Jones també va ser productor de la famosa cançó We Are the World, una iniciativa humanitària per ajudar a combatre la fam a l’Àfrica. A més, va compondre i produir música per a sèries de televisió i pel·lícules, com la banda sonora de El príncep de Bel-Air o de El color púrpura, on va treballar amb el director Steven Spielberg

La seva carrera com a músic ha estat reconeguda amb diversos guardons. Avui dia, és la tercera persona (només per darrere de Beyoncé i Jay-Z) amb més nominacions (88 en total) als premis Grammy. També té medalla de bronze entre els més guardonats, amb un total de 28 estatuetes.

La vida de “Q”

Quincy Delight Jones, conegut com Quincy Jones, va néixer a Chicago (Illinois) el 14 de març de 1933. Va créixer en una època de gran segregació racial als Estats Units i va tenir una infància complicada: la seva mare va ser diagnosticada amb una malaltia mental quan ell era només un nen.

Quan tenia 14 anys, la seva família es va traslladar a Seattle, ciutat on va començar a interessar-se per la música. Va començar tocant la trompeta a diverses bandes de la localitat i aviat va aprendre a fer els seus propis arranjaments musicals, demostrant el gran talent que tenia per a la música.

A la dècada dels 50, es va traslladar a Nova York en ple auge del jazz, on va treballar amb figures llegendàries d'aquest gènere com Count Basie, Ray Charles i Sarah Vaughan. Més tard, es va unir a l’orquestra de Dizzy Gillespie com a director musical, cosa que li va donar gran exposició i experiència.

Durant els anys 60, Quincy va produir i va arreglar música per a artistes com Frank Sinatra i Aretha Franklin. A finals dels 70 va ser quan va conèixer a Michael Jackson i va començar a treballar amb ell, demostrant que era capaç d’innovar amb diferents gèneres musicals: des del jazz al R&B, passant per la música pop.

Quincy Jones va ser una figura pionera en molts aspectes. Al marge dels seus èxits com a productor i compositor, se li reconeix el seu paper trencant barreres racials dins de la indústria de l'entreteniment. Va ser el primer afroamericà a rebre una nominació a l'Oscar per Millor Banda Sonora Original.

El treball del productor

Si per alguna cosa va destacar Quincy Jones durant la seva carrera va ser per la seva feina com productor musical, però en què consisteix exactament aquest ofici? 

Sovint, quan una cançó ens agrada, atribuïm tot el mèrit del seu èxit al cantant o al grup que interpreta el tema. No obstant això, perquè les cançons sonin d'una determinada manera és fonamental el treball que realitza el productor a l’estudi de gravació.

El productor treballa els arranjaments de la cançó, decidint quins instruments utilitza, com s’organitzen les parts i com s'executaran els canvis de ritme, les harmonies, i les transicions entre les diferents seccions de la cançó. També és el que afegeix sons i efectes a la cançó que l'artista i els músics no podrien fer en directe.

Els primers a treure profit de la producció musical van ser grups com els Beatles o els Beach Boys, que afegien violins, sintetitzadors, mostres d'àudio invertides i altres efectes a les seves cançons. 

A la música actual, amb gèneres com el trap, el techno o el house, el paper dels productors és clau: les cançons no sonarien igual sense la seva aportació.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -