El club blaugrana celebra el seu aniversari aquest 29 de novembre i homenatja els seus grans jugadors de futbol, com Leo Messi o Aitana Bonmatí
L'esportista suís Joan Gamper va arribar a Barcelona l’any 1898. Aviat es va enamorar de la ciutat i va decidir dur-hi a terme un dels grans somnis de la seva vida: fundar un equip de futbol. El 29 de novembre de 1899, es va fundar el que avui coneixem com a Futbol Club Barcelona.
L'equip va jugar el seu primer partit el 8 de desembre de 1899 i, al cap d’un any d’haver-se fundat, va guanyar el seu primer trofeu: la Copa Macaya (considerada avui la primera competició oficial de futbol a Espanya). El FC Barcelona es va convertir així en el primer club espanyol a guanyar un torneig.
Avui es compleixen 125 anys d'aquell moment, i el club celebra una festa d'aniversari al Gran Teatre del Liceu de Barcelona. El president, Joan Laporta, oferirà un discurs institucional, i es duran a terme diversos homenatges a persones importants de la història del club, com Joan Gamper, que en va ser el fundador, o jugadors llegendaris com Leo Messi.
Durant el transcurs de la gala, s'interpretaran en directe les tres cançons que aspiren a convertir-se en el Cant del 125è Aniversari i, després de tancar oficialment les votacions, s'anunciarà el guanyador.
Al costat d'altres equips com el Reial Madrid, el Barça és un dels clubs més importants d'Europa, i ha esdevingut un referent esportiu internacional. La rivalitat amb l'equip madrileny és tan intensa, que els enfrontaments entre ambdós equips han passat a la història amb un nom propi: “El Clàssic”.
L'equip de futbol masculí del Barça ha sumat un total de 139 títols al llarg de la seva història, incloent-hi 5 Copes d'Europa, 3 Mundials de clubs, 27 Lligues i 31 Copes del Rei, entre d'altres. El futbol femení acumula 9 Lligues, 3 Lligues de Campions, 10 Copes de la Reina, 10 Copes Catalunya, 4 Supercopes d'Espanya i 1 Copa Generalitat.
De Messi a Bonmatí: les cares de la Pilota d’Or
Al llarg dels seus 125 anys d'història, el FC Barcelona ha viscut diverses èpoques daurades. Una de les més conegudes és la que va tenir lloc entre el 2008 i el 2015, amb Pep Guardiola i Luis Enrique com a entrenadors gràcies als quals es van assolir nivells d'excel·lència futbolística mai vistos.
En aquella època, el Barça va guanyar 4 Lligues de Campions (2006, 2009, 2011 i 2015), unes victòries que no haurien estat possibles sense Leo Messi, Andrés Iniesta i Xavi Hernández. Aquests tres jugadors van exercir un paper clau al club aquells anys.El 2010, tots tres van ser nominats a rebre el Pilota d'Or, el premi més important del futbol.
Messi es va acabar emportant el trofeu, però els seus companys del Barça van quedar en segona i tercera posició. Semblava una fita irrepetible per al club. No obstant això, tres jugadores del Barça femení ho han tornat a aconseguir aquest any. Aitana Bonmatí, Caroline Graham Hansen i Salma Paralluelo han quedat primera, segona i tercera al podi de la Pilota d'Or 2024.
L'equip femení del FC Barcelona està vivint un dels millors moments. A principis de 2024, va guanyar la Lliga de Campions, el seu tercer títol europeu en només quatre anys. El club també va completar una temporada històrica en què van guanyar tots els campionats on va participar: Lliga, Supercopa i Copa de la Reina.
“Més que un club”
El Barça té elements propis que el distingeixen de la resta d'equips. Per exemple, els colors blaugrana (blau i grana) són característics del club des de la seva fundació el 1899. Avui dia, la primera equipació segueix portant aquests dos colors. Un altre dels seus símbols d’identitat és el Camp Nou, l’estadi que va ser inaugurat el 1957.
Pel que fa a l'escut, aquest ha evolucionat poc amb el pas del temps. A la part superior, es manté la Creu de Sant Jordi i les quatre barres de la senyera (bandera de Catalunya). Al centre, apareixen les inicials del club (F.C.B.), i a la part inferior, els seus colors amb una pilota de futbol.
El club també té el seu propi lema: “Més que un club” (Més que un club), una frase que va anomenar Narcís de Carreres en el seu discurs en assumir la presidència del club el 1968. Aquest lema es refereix al fet que el club és més que una identitat esportiva: és un símbol de la cultura i de la identitat catalana.
El FC Barcelona va viure una època complicada durant la dictadura de Franco (1939-1975), quan el català i les expressions culturals de Catalunya van ser durament reprimits. En aquell moment, el Barça es va convertir en un refugi per a molts catalans, on podien manifestar la seva identitat i resistència de manera simbòlica. El lema s'emmarca en aquest context.
L'aportació de Ricard Torquemada
Si en vols saber més, escolta l'anàlisi del periodista esportiu Ricard Torquemada sobre el 125è aniversari del FC Barcelona.
Treballa l'actualitat a l'aula
Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!