16 desembre 2024
spot_img
16 desembre 2024

Nou acord per als pescadors del Mediterrani

Els treballadors que practiquen la pesca d'arrossegament podran seguir pescant els mateixos dies a l'any si ho fan de manera més sostenible

Després de llargues negociacions, els ministres de Pesca de la Unió Europea (UE) han arribat a un acord per unanimitat sobre les possibilitats de pesca per al 2025. L'acord inclou els dies de pesca d'arrossegament permesos al mar Mediterrani, un dels punts on ha calgut intensificar les negociacions.

La pesca d'arrossegament és una tècnica que consisteix en arrossegar una gran xarxa pel fons del mar per capturar diverses espècies marines. Fa uns dies, la Comissió Europea va proposar que els pescadors que utilitzen aquesta tècnica només poguessin sortir a pescar 27 dies a l'any, en lloc dels 130 que es permeten actualment.

La proposta va aixecar molt enrenou en el sector pesquer, que considerava que aquesta reducció era desproporcionada i que podria acabar amb la viabilitat econòmica de les empreses. Durant dos dies, milers de treballadors s'han manifestat davant la seu de la Comissió Europea a Madrid per mostrar la seva disconformitat amb la iniciativa. 

Tot i la mobilització, els estats membres han acordat finalment que la reducció de dies seguirà endavant, però han afegit un mecanisme de compensació: els treballadors podran pescar els mateixos dies a l'any si incorporen una sèrie de mesures per pescar de manera més sostenible

Què és la pesca d'arrossegament?

La pesca d'arrossegament és un dels mètodes de pesca més utilitzats en la indústria pesquera actual. Consisteix a arrossegar una xarxa de grans dimensions a través de l'aigua (tant al fons marí com a les capes intermèdies) per capturar diferents espècies marines (peixos, crustacis, mol·luscs…),

A l’estat espanyol, la pesca d'arrossegament representa una font d'ingressos essencial per a milers de famílies de territoris costaners com València, Catalunya, Múrcia i Andalusia. En aquestes aigües s'utilitza aquest mètode per capturar peixos com el llenguado, el lluç o el roger, que després s’acaben venent als mercats de les ciutats.

El problema de la pesca d'arrossegament és l’impacte que té en el medi ambient. Diverses organitzacions ecologistes fa anys que alerten que la tasca amb les xarxes d'arrossegament malmet el fons marí i els ecosistemes que hi viuen. 

A més, amb aquest sistema se solen capturar peixos petits i immadurs, fet que afecta la regeneració de les espècies. Encara que la pesca d'arrossegament genera alts nivells de rebuig (moltes de les espècies capturades no tenen valor comercial i són tornades al mar), els animals descartats solen estar morts quan tornen a l'aigua. 

Com funciona el mecanisme de compensació?

L’objectiu de la Comissió Europea a l’hora de reduir els dies d'arrossegament és mantenir les poblacions de peixos en nivells sostenibles i protegir l'entorn marí. Tanmateix, els ministres també han tingut en compte que el sector ha de seguir sent viable: milers de famílies depenen econòmicament d'aquesta activitat i han de sortir a pescar per subsistir. 

Per aquesta raó, han aprovat 12 mecanismes de compensació acumulatius. Això vol dir que, si els pescadors compleixen certes condicions a l'hora d'anar a pescar i fer la seva activitat, podran anar acumulant més dies de treball per poder sortir al mar.

Per exemple, una d'aquestes condicions té a veure amb el tipus de xarxa que s’utilitzi. Costas Kadis, nou comissari de Pesca de la UE, ha explicat que si un vaixell fa servir malles de 15 mil·límetres estarà col·laborat per a descartar peixos petits i, per tant, podrà rebre un benefici: més dies permesos per sortir a pescar. 

Els pescadors també es podran beneficiar d'aquest augment de dies si respecten les restriccions temporals i geogràfiques de certes zones marines o si utilitzen arts de pesca innovadores, entre altres mesures.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -