10 gener 2025
spot_img
10 gener 2025

Mor Jean-Marie Le Pen, pare de l’extrema dreta francesa

Le Pen va fundar el partit ultradretà Front Nacional el 1972 i va ser una figura controvertida per les seves declaracions i postures extremes

Jean-Marie Le Pen, un dels polítics més rellevants de la història recent de França, ha mort als 96 anys. Va arribar a ser diputat de l'Assemblea Nacional francesa, així com diputat del Parlament Europeu. No obstant això, va ser conegut principalment per ser el fundador i líder històric del Front Nacional (FN).

Sota el seu lideratge, el partit d'extrema dreta va passar a convertir-se en una força significativa a la política francesa. Més tard va canviar el seu nom a Agrupació Nacional (RN) sota la direcció de la seva filla Marine Le Pen. El paper de Jean-Marie va ser tan destacat que molts el consideren el pare de l'extrema dreta francesa. 

Al llarg de la seva vida, el polític va ser una figura controvertida a causa de les seves declaracions públiques. Destaca el seu antisemitisme i negacionisme de l'Holocaust: va arribar a dir que les cambres de gas que utilitzaven els nazis per posar fi a la vida dels jueus van ser només un “detall” en la història de la Segona Guerra Mundial.

Le Pen també ha defensat històricament una postura extremista en qüestions d'immigració i gènere. En aquest sentit, va arribar a ser acusat de fomentar el racisme i la Islamofòbia. Sota la premissa de distanciar el partit d'aquestes posicions més extremes, la filla Marine Le Pen el va fer fora del partit el 2015.

Què és el Front Nacional?

Jean-Marie Le Pen va començar la seva carrera política als anys 50 com a membre de grups de dreta. A més, va participar en les guerres d'Indoxina i Algèria, conflictes que van influir en les seves idees nacionalistes. El 1972, va fundar el Front Nacional, un partit que es basava en la defensa de la identitat nacional, l'oposició a la immigració i l'euroescepticisme

En un primer moment, l'FN era una formació marginal que amb prou feines tenia suport, però que a poc a poc va anar guanyant rellevància. Un dels moments més importants en la història del partit va passar a les eleccions presidencials de 2002, quan Jean-Marie va arribar a la segona volta després de derrotar el candidat socialista Lionel Jospin. 

Tot i que finalment Le Pen va ser derrotat en aquesta segona votació, aquest fenomen va demostrar que el Front Nacional anava aconseguint adhesió dels votants de mica en mica. En els anys següents, Jean-Marie va començar a ser portada dels mitjans de comunicació per algunes declaracions controvertides.

El 2011, la seva filla Marine Le Pen va assumir el lideratge de l'FN. La seva estratègia va consistir a suavitzar la imatge del partit, apartant les idees més extremistes del seu pare, a qui va acabar fent fora el 2015.

Tres anys més tard, per simbolitzar aquesta renovació, el partit va canviar el seu nom a Agrupació Nacional. Avui dia és una de les formacions més rellevants de França: va ser el partit més votat (10 milions de vots) a les últimes eleccions legislatives del país.

L'auge de l'extrema dreta

Diversos informes adverteixen del boom important dels partits d'extrema dreta a tot Europa.

Alternativa per Alemanya (AfD), Agrupació Nacional (FN) a França, VOX a Espanya, Basta (Chega) a Portugal, el Partit dels Finlandesos a Finlàndia, el Partit de la Llibertat (FPÖ) a Àustria, el Fidesz d'Hongria, Germans d'Itàlia… Són alguns dels partits ultradretans que s'han aconseguit consolidar com a forces polítiques influents durant els darrers anys. 

Totes aquestes formacions tenen una ideologia semblant. Principalment, defensen el nacionalisme extrem i rebutgen la immigració, perquè consideren que els migrants suposen una amenaça cultural, a més d'una càrrega social i econòmica per als països d'acollida.

També solen mostrar escepticisme cap a la globalització, expressant desconfiança o rebuig cap a institucions i organismes internacionals com la Unió Europea. A més, alguns grups d'extrema dreta han estat associats amb idees xenòfobes i en oposició als drets de les persones LGTBIQ+.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -