El cineasta, director d'obres com 'Mulholland Drive', 'Vellut blau' o 'Twin Peaks', ha mort als 78 anys
David Lynch, un dels directors més importants i influents del cinema de les últimes dècades, ha mort als 78 anys. Així ho ha anunciat la seva família a través d'un comunicat publicat a la xarxa social Facebook.
El 2024, Lynch va compartir que havia estat diagnosticat d'emfisema, una malaltia crònica del pulmó que provoca la falta d'aire i que el va fer dependre d'una màquina d'oxigen per poder respirar. El director va ser fumador durant tota la vida: en una entrevista per a la revista People, va arribar a confessar que va començar a fumar quan només tenia vuit anys.
El cineasta, escriptor i artista nord-americà passarà a la història de l'audiovisual gràcies a pel·lícules mítiques com Vellut blau, L'home elefant i Mulholland Drive, amb què va obtenir nominacions a l'Oscar a millor director. A més, va ser el creador i director de Twin Peaks, una sèrie de televisió que es va convertir en un fenomen cultural als anys 90.
Lynch va ser un expert del surrealisme: va aconseguir crear un univers visual i narratiu propi, evocant somnis i malsons mitjançant imatges desconcertants i oníriques. En les seves pel·lícules, va explorar les parts més fosques de la ment humana i de la societat nord-americana, abordant temes com el desig, la por o l’obsessió.
Com va ser la vida de Lynch?
David Lynch va néixer el 20 de gener de 1946 a Missoula (Montana, Estats Units). A causa de la feina del seu pare, que era investigador i biòleg, la seva família es va mudar sovint. Al llarg de la seva infància, Lynch va viure a diversos estats del país, entre els quals Idaho, Washington i Carolina del Nord.
Des de molt jove, Lynch va estar interessat en la pintura, la música, la fotografia i el disseny. Va cursar estudis d'art al Corcoran School of Art de Washington, al Boston Museum School i al Pennsylvania Academy of Fine Arts. Durant els seus anys d'estudiant, va fer el seu primer curtmetratge animat: Sis homes malalts (1967).
Amb l'objectiu de seguir formant-se en el món del cinema, es va mudar a Los Angeles per estudiar al prestigiós American Film Institute (AFI). Allà va començar a treballar en el seu primer llargmetratge, Eraserhead (1977), una obra surrealista que va tardar diversos anys a poder rodar perquè no trobava ningú interessat a finançar-la. No obstant això, aquesta va acabar convertint-se en una pel·lícula de culte amb què es va guanyar el respecte del sector.
El 1980, va estrenar L'home elefant, l'èxit comercial i crític del qual va marcar l'ingrés de Lynch a la indústria de Hollywood. Més tard es van estrenar altres de les seves obres mítiques com Vellut blau (1986), Cor salvatge (1990) o Carretera Perduda (1997).
Tot i tenir una carrera plena de pel·lícules brillants, David Lynch mai va guanyar l'Oscar per un dels seus llargmetratges. El director va haver d'esperar fins al 2020 per rebre un Oscar honorífic de l'Acadèmia de Hollywood.
Quin llegat deixa al cinema?
A les seves pel·lícules, David Lynch va demostrar la seva capacitat per fusionar les escenes més quotidianes amb escenaris inquietants, fent ús del surrealisme. Aquest no només es manifestava a la part visual de les seves obres, sinó també en la narrativa: sovint explicava les històries de forma fragmentada i no lineal.
Al llarg de la seva carrera, el cineasta va aconseguir crear un univers propi, singular i distintiu fins al punt de tenir un adjectiu propi. El terme “lynchià”, que apareix recollit al Diccionari Oxford, s'utilitza per descriure aquelles obres que tenen característiques semblants a l’estil inconfusible de David Lynch.
Això ha passat amb altres directors prestigiosos com Alfred Hitchcock, l'estil visual i narratiu del qual també va donar lloc al terme “hitchcockià”. Aquest s'utilitza per descriure les característiques que tenen els seus thrillers psicològics, pel·lícules plenes de suspens i girs inesperats.
A més del seu paper reconegut al món del cinema, Lynch va tenir una carrera important en altres disciplines artístiques com la pintura, el dibuix, la fotografia, l'escultura i la música.
Treballa l'actualitat a l'aula
Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!