Vuit països del món on es discrimina la dona per qüestions de gènere
Els conflictes armats o l’arribada al poder de determinats grups polítics han fet retrocedir els drets fonamentals de les dones en alguns països del món. A continuació, t’ho expliquem amb exemples concrets
Els conflictes armats o l’arribada al poder de determinats grups polítics han fet retrocedir els drets fonamentals de les dones en alguns països del món. A continuació, t’ho expliquem amb exemples concrets
Més de 4 milions de nenes, dones i ancianes arreu del món —la meitat de la població global— viuen situacions de desigualtat de gènere. Aquest estat de discriminació afecta totes les dones, però de maneres diferents segons el lloc on neixen, creixen i viuen
A continuació detallem alguns països del món on els drets de les dones han retrocedit i quines han estat les conseqüències:
Argentina
Des que Javier Milei és el president de l’Argentina, la situació de les dones ha empitjorat. Primer, es va suprimir el Ministeri de les Dones, Gèneres i Diversitat, que vetllava pels drets de les dones. En el seu lloc, es va crear una subsecretaria centrada exclusivament en la violència de gènere, però aquest departament també va tancar el juny passat. En conseqüència, la protecció de les dones s’ha vist reduïda en un país on, només el 2024, s’han comptabilitzat gairebé 300 feminicidis, és a dir, morts violentes de dones per raons de gènere.
Afganistan
A l’Afganistan, els drets a les dones han patit un greu retrocés des del retorn del règim talibà el 2021. Aquest grup polític que interpreta l’islam de manera molt estricta, ha imposat nombroses prohibicions: les nenes i dones no poden anar a l’escola ni a la universitat, ni treballar fora de casa (exceptuant doctores i infermeres). Tampoc poden protestar, ser vistes (han d’evitar acostar-se als balcons) i ningú els pot fer fotos o vídeos. A més, no poden sortir soles al carrer si no van acompanyades per un home de la seva família, i estan sotmeses a un codi de vestimenta extremadament rígid, que les obliga a cobrir-se tot el cos, fins i tot la cara. Amnistia Internacional denuncia violacions dels drets humans i l’Agència de l’ONU per als Refugiats (ACNUR) alerta sobre els alts índexs de violència de gènere.
República Democràtica del Congo
La República Democràtica del Congo està contínuament amenaçada d’atacs per parts de 100 grups armats. Segons ACNUR, els conflictes han agreujat la situació de les dones i les nenes, perquè han augmentat les violacions i l’explotació sexual per part dels membres de la comunitat. El cas més recent és el de l’atac del grup rebel M23 a la ciutat de Goma, on 3.000 empresonats que van ser alliberats van violar a 163 dones. Després, van morir en ser cremades vives.
Sudan
El Sudan està immers en una guerra civil des de 2023. El conflicte ha fet empitjorar la situació de les dones i les nenes, que ja era fràgil, perquè ha augmentat la violència de gènere. Moltes han estat víctimes de violència sexual, explotació, segrestament, abusos sexuals i altres formes de violència per part dels paramilitars de les Forces de Suport Ràpid.
Israel
En l’ofensiva d’Israel a la Franja de Gaza, les dones i els menors d’edat s’han endut la pitjor part. Des de l’octubre de 2023 fins al març de 2024, el 70% dels morts a causa dels atacs israelians han estat dones i menors d’edat, tal com denuncien les dades de l’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats de Palestina al Pròxim Orient (UNRWA). La mateixa ONG va apuntar que aproximadament dels dos milions de desplaçats a la franja, gairebé la meitat eren dones i nenes. A més a més, no tenen accés a productes d’higiene i les dones embarassades no poden accedir a atenció mèdica.
Polònia
Polònia té una de les lleis més estrictes de la Unió Europea pel que fa a l’avortament. Una sentència del 2020 va declarar il·legal que les dones avortessin per malformació del fetus i actualment només ho poden fer tenint en compte tres circumstàncies: la violació, l’incest (relacions sexuals entre germans o parents directes) i quan existeix risc de mort de la mare. A més, el juliol del 2024, el Parlament va rebutjar un projecte de llei que despenalitzava l’assistència a l’avortament, és a dir, la normativa volia permetre que les persones que ajudessin una dona a avortar (per exemple a través de l’ús de medicaments) no fossin castigades per la llei, però aquesta proposta no va ser acceptada pel Parlament.
Estats Units
La tornada de Donald Trump a la Casa Blanca, no ha fet més que empitjorar la situació de les dones. Durant la primera setmana de mandat, va firmar tres ordres executives que eliminaven les polítiques de diversitat, equitat i inclusió (DEI) tant per a dones, com per a persones d’altres grups minoritaris, com el col·lectiu LGTBIQ+, on formen part les dones transsexuals.
Ucraïna
Des de l’inici de la guerra a Ucraïna, la violència de gènere ha augmentat un 36%. El 2024, menys de la meitat de les 1,8 milions de dones desplaçades tenien feina, mentre que la bretxa salarial de gènere s’ha duplicat. Malgrat aquestes dificultats, les dones lideren les respostes humanitàries i la resiliència econòmica. Estan presents com a treballadores humanitàries, líders comunitàries i empresàries.