Qui serà el pròxim papa?
Després de la mort del papa Francesc se celebra el conclave, on els cardenals del Vaticà escullen el nou pontífex en una votació secreta
El papa Francesc ha mort i ara tothom es pregunta el mateix: Qui serà el nou pontífex? Intentar donar resposta a aquesta pregunta és molt complicat perquè aquesta elecció depèn d’interessos no només religiosos, sinó també culturals i polítics.
El Col·legi Cardenalici, integrat pels cardenals menors de 80 anys, és l’encarregat d’organitzar el conclave. Es tracta d’un moment solemne i molt simbòlic, però també carregat de tensions, estratègies i molt secretisme. Aquesta reunió, que té lloc a porta tancada a la Capella Sixtina del Vaticà, és el procés mitjançant el qual els cardenals voten el seu candidat favorit fins a assolir un consens per nomenar el nou papa.
En total, al voltant de 137 cardenals es reuniran en el pròxim conclave. Alguns buscaran la continuïtat del llegat de Francesc, al que molts consideren un papa progressista. Altres intentaran fer un gir cap a postures més conservadores. A continuació, et presentem alguns dels noms més mencionats a les llistes de possibles candidats a papa.
Pietro Parolin. 70 anys. Itàlia
Pietro va ser secretari d’Estat del Vaticà durant el papat de Francesc, cosa que el va convertir en el principal assessor del papa. A més, dirigeix la Cúria Romana, l’administració central de l’Església. És un dels principals favorits per l’experiència que té. Tot i això, no hi ha hagut un summe pontífex italià en els últims 40 anys, i alguns creuen que el pròxim papa tampoc tindrà aquesta nacionalitat.
Luis Antonio Gokim Tagle. 67 anys. Filipines
És un dels principals cardenals progressistes que és a les travesses. El missatge de Luis Antonio està molt enfocat a la misericòrdia, la inclusió i la justícia social, valors que compartia amb el difunt papa Francesc. No té tanta experiència dins del Vaticà com altres candidats. En cas de ser escollit, seria el primer papa asiàtic de la història.
Fridolin Ambongo Besungu. 65 anys. Congo
Ambongo ha estat arquebisbe durant set anys i va ser nomenat cardenal pel papa Francesc. Tot i que al principi tenia una bona relació amb l’anterior pontífex, en els darrers anys es va mostrar molt crític cap a algunes de les seves declaracions. Per exemple, quan Francesc va dir que les parelles homosexuals podien rebre una benedicció de l’Església. En aquest sentit, Ambongo té una ideologia més conservadora.
Peter Kodwo Appiah Turkson. 76 anys. Ghana
Peter Kodwo va ser el primer home de Ghana en ser nomenat cardenal, un fet que va tenir lloc l’any 2003, sota el papat de Joan Pau II. D’ideologia progressista, però moderada, té un enfocament social, centrat en qüestions com la justícia econòmica o el medi ambient. A més, s’ha oposat a la criminalització de les relacions homosexuals a països africans. Actualment, és una de les figures africanes més influents dins del Vaticà.
Peter Erdo. 72 anys. Hongria
El cardenal hongarès té una postura conservadora. S’ha mostrat contrari a l’obertura de l’Església en temes com el matrimoni homosexual o l’ascens de les dones en llocs de poder dins de l’Església. També ha fet declaracions en contra de la immigració. D’altra banda, té una llarga trajectòria com a arquebisbe i és un dels grans experts de dret canònic (sistema legal de l’Església catòlica) a Europa.
Matteo Maria Zuppi. 69 anys. Itàlia
Matteo Maria és l’actual arquebisbe de Bolonya i president de la Conferència Episcopal Italiana. Igual que el papa Francesc, aquest cardenal ha mostrat el seu interès per ajudar els més necessitats i per tenir un estil de vida més modest en comparació amb altres arquebisbes. Ha estat criticat per l’ala més conservadora del grup de cardenals i, en cas de ser escollit, probablement continuaria amb la reforma que va començar el papa Francesc.
Aquesta notícia forma part de l’especial informatiu dedicat el papa Francesc. Consulta els articles que en formen part i la situació d’aprenentatge per treballar el tema a l’aula.