Apagada elèctrica massiva a Espanya i Portugal: què ha passat?
Els talls de llum van afectar la península Ibèrica durant diverses hores, bloquejant carreteres i deixant milions de persones sense poder comunicar-se
La península Ibèrica ha patit la pitjor apagada elèctrica de la seva història. El subministrament elèctric es va interrompre a Espanya i Portugal al voltant de les 12.30 hores de dilluns i va tardar diverses hores a recuperar-se. Els talls van deixar sense llum tot el territori, a excepció de les illes Canàries i Balears, i les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla.
La península Ibèrica va patir el que es coneix com a zero energètic, una situació en què la xarxa elèctrica perd completament l’energia i tot el sistema s’apaga. Després del zero, es van activar els plans de reposició, és a dir, les mesures necessàries perquè el sistema elèctric tornés al seu estat normal.
L’apagada va provocar una situació de desconcert generalitzat. Els semàfors van deixar de funcionar, bloquejant carreteres i afectant el trànsit. Els trens també van parar de sobte, alguns amb milers de passatgers que van haver de ser evacuats. A altres persones, l’apagada els va agafar en un ascensor en què van quedar atrapats.
Moltes botigues i supermercats van haver de tancar per quedar-se a les fosques o sense la possibilitat de cobrar als seus clients. Mentrestant, els hospitals van poder continuar treballant gràcies als generadors elèctrics que s’activen quan la xarxa elèctrica falla. Per tant, les urgències i les cures intensives no es van veure afectades per l’apagada.
Una de les conseqüències més immediates va ser el tall de les telecomunicacions. Durant diverses hores, milions de persones no van poder utilitzar els seus telèfons mòbils per trucar als seus familiars. Tampoc per a consultar les notícies a través d’Internet i comprovar què estava passant.
En aquest context, la ràdio es va convertir en el mitjà de comunicació per excel·lència. Els transistors funcionen amb piles i no necessiten ni electricitat ni internet, de manera que moltes persones van utilitzar la ràdio durant l’apagada per informar-se.
Què és una apagada?
Els països tenen el que es coneix com a xarxa elèctrica, que és el sistema encarregat de transportar i distribuir electricitat per tot el territori. La xarxa elèctrica funciona com una mena de carretera que connecta les centrals elèctriques (on es genera l’electricitat) amb els consumidors (cases, empreses, hospitals, botigues…).
El transport de l’electricitat es realitza a través d’uns cables grans d’alta tensió. Quan l’electricitat arriba a prop dels llocs on s’utilitzarà, passa per uns transformadors que redueixen el seu voltatge, és a dir, la seva “força”. Això és necessari perquè l’electricitat sigui segura.
Si alguna cosa falla en qualsevol d’aquestes etapes, es talla el flux d’electricitat, i aleshores es produeix una apagada elèctrica. Aquest tall en el subministrament d’electricitat té lloc en una zona concreta: pot passar en una casa, un barri, una ciutat, però també en un país sencer, com ha passat a Espanya.
Les apagades poden tenir diverses causes: fallades tècniques a les centrals elèctriques, condicions climàtiques extremes que poden danyar els cables, errors humans, ciberatacs…
En aquest cas, el govern espanyol ha explicat que l’apagada es va produir després que desapareguessin de manera sobtada 15 gigawatts de la xarxa elèctrica, el que equival al 60% de l’energia que s’estava consumint. Tot i això, encara s’investiga què és el que va ocasionar aquesta important caiguda.

Què vol dir que despareguessin 15 gigawatts de la xarxa elèctrica?
Com t’afecta aquesta notícia?
L’apagada massiva ha provocat diferents problemes, però també ens ha servit per adonar-nos de com depenem de l’electricitat a la nostra vida diària: la llum de casa nostra i la nostra escola, la comunicació per telèfon amb els nostres amics i familiars, els semàfors i fanals del nostre barri…
A més, moltes vegades donem per fet que l’electricitat sempre estarà disponible per a nosaltres, sense pensar en la feina que implica no només generar-la, sinó també transportar-la i distribuir-la de manera segura a tots els punts d’un país.
L’apagada també ens pot servir per reflexionar sobre la importància de tenir fonts alternatives d’energia. En moments d’emergència, tenir llanternes recarregables o panells solars a casa pot marcar la diferència. Preparar-nos per a aquest tipus de situacions no ha de ser una cosa que ens faci por, sinó una cosa que ens faci sentir més segurs.