Prevenir el bullying i protegir els infants amb autisme a l’escola
L’assetjament escolar afecta en major grau als alumnes amb Trastorn de l’Espectre Autista
L’assetjament escolar és un problema greu que afecta molts estudiants, però encara més a aquells que tenen Trastorn de l’Espectre Autista (TEA). Les dificultats en la comunicació i la interacció social els fan més vulnerables al bullying. No és la seva condició el que provoca l’assetjament, sinó la percepció de diferència que en poden tenir els altres.
El bullying pot causar aïllament, ansietat i dificultats acadèmiques. La millor manera de prevenir-lo és educar sobre la diversitat i fomentar l’empatia. L’escola, la família i els companys tenen un paper fonamental en la protecció d’aquests infants i joves.
Assetjament escolar en infants amb TEA
L’assetjament escolar és qualsevol forma de maltractament verbal, físic o psicològic que es repeteix en el temps. Pot manifestar-se a través d’insults, burles, exclusió social o agressions físiques. També pot ocórrer en línia mitjançant el ciberassetjament.
Els estudiants amb TEA pateixen assetjament fins a quatre vegades més que els seus companys sense discapacitat. Aquesta situació afecta greument el seu benestar emocional i el seu rendiment acadèmic.
Factors de vulnerabilitat
Les persones amb TEA tenen dificultats per interpretar les senyals socials i expressar el que senten. A vegades no s’adonen que estan sent víctimes d’assetjament. En altres casos, no saben com reaccionar o defensar-se.
Els espais sense supervisió, com el pati o el menjador, són especialment perillosos. La falta de suport i adaptació a l’escola també augmenta aquest risc. Sense estratègies adequades d’inclusió, molts infants amb TEA queden aïllats i exposats a l’assetjament.
Conseqüències de l’assetjament
El bullying provoca por i estrès en els infants amb TEA. Molts es tanquen en si mateixos i eviten el contacte amb els companys. L’ansietat i la depressió són conseqüències freqüents en qui pateix assetjament.
El rendiment escolar se’n veu afectat perquè la por i la inquietud dificulten la concentració. Alguns infants deixen de voler anar a l’escola.
Les seqüeles poden durar tota la vida. L’autoestima i la confiança en els altres poden quedar malmeses. Molts adults amb TEA que van patir assetjament escolar continuen enfrontant-se a dificultats emocionals i socials.
Prevenció i estratègies d’actuació
L’assetjament escolar es pot prevenir amb mesures adequades. L’educació i la sensibilització són clau per crear un ambient segur i inclusiu.
Els centres educatius han de tenir normes clares contra l’assetjament. És fonamental que el professorat estigui format per detectar i abordar aquests casos.
Els patis han de ser espais segurs. La supervisió i l’organització d’activitats inclusives ajuden a prevenir situacions d’assetjament.
L’educació en valors i diversitat ha de formar part del currículum. Un ambient escolar basat en el respecte redueix el risc de bullying.
Els companys poden marcar la diferència. L’empatia i el respecte s’han de fomentar des de petits. És important que coneguin què és el TEA per entendre millor els seus companys i evitar actituds de burla o rebuig. L’assetjament s’atura més ràpidament quan els testimonis intervenen. La indiferència permet que continuï.
Les famílies han d’estar atentes a possibles senyals d’assetjament. Canvis en el comportament, rebuig a anar a l’escola o alteracions en l’estat d’ànim poden ser signes d’alerta. És important mantenir una comunicació constant amb els professors. Treballar junts permet detectar i afrontar el problema a temps.
Existeixen guies i recursos especialitzats per ajudar les famílies a prevenir i actuar davant l’assetjament escolar.
Aquest article forma part de la Unitat Didàtica “Autisme i empoderament”, elaborada en col·laboració amb la Federació Catalana Autisme.