Salut / ODS / Notícia patrocinada

De l’hort al plat: els beneficis dels productes de proximitat

Els aliments kilòmetre 0 contribueixen a millorar el medi ambient, enforteixen l’economia local i milloren la salut de les persones.

Un manat de calçots de temporada/Clara Soler Chopo-Ajuntament de Barcelona
Els mercats municipals són espais de venda de productes de proximitat i de temporada/Clara Soler Chopo-Ajuntament de Barcelona

En un món globalitzat on és possible omplir la cistella de la compra amb productes que han viatjat milers de quilòmetres per arribar a casa nostra, optar per la proximitat es presenta com una alternativa de consum necessària que afavoreix l’economia local, protegeix el medi ambient i cuida la salut de les persones.

Un producte agroalimentari -verdures, fruites, carn, peix o ous- de proximitat és aquell que es produeix a una distància màxima de 100 km del consumidor final. A més, ha de tenir un circuit curt, és a dir, que en la seva comercialització hi participi com a màxim un intermediari. També s’anomenen aliments Kilòmetre 0 i des del 2013 a casa nostra es distingeixen amb un segell que els acredita.

Des de la pandèmia aquest tipus de productes han guanyat pes de manera significativa en la cistella de la compra dels catalans. Segons un estudi de la Generalitat de Catalunya, no només s’ha incrementat el consum d’aquests aliments, sinó també la valoració que en fan els consumidors. Aquests en destaquen especialment la seva contribució al desenvolupament de l’economia local i el suport directe als petits productors del territori.

Més fresc, més bo i més saludable

I per què de proximitat? Comprar productes de proximitat és una decisió sostenible que contribueix a la protecció del medi ambient. Els aliments —especialment fruites i verdures— que arriben de milers de quilòmetres lluny es transporten per aire, mar i terra, generant un gran impacte ambiental.  A més, per evitar que es facin malbé durant el trajecte, es conserven en càmeres de refrigeració i sovint es recobreixen amb productes químics.

Els aliments de proximitat, en canvi, recorren una distància tan curta com sigui possible fins a la nostra taula, reduint al mínim la petjada de carboni, és a dir, les emissions que s’emeten durant el seu viatge i l’energia derivada de la seva conservació. Consumir productes de proximitat, per tant, contribueix a millorar la salut del planeta a més d’enfortir l’economia local del territori així com de les persones que els produeixen.

Tot i que els productes de proximitat no exclouen les grans produccions, sovint s’associen a la temporalitat. Un producte de temporada és aquell que es troba en el seu punt òptim de consum i que només trobem als mercats durant un cert període de temps, com les maduixes a la primavera, els tomàquets a l’estiu o les cols a l’hivern.

A més, conserven totes les seves propietats organolèptiques, és a dir, aquelles qualitats que percebem amb els sentits: la vista, l’olfacte, el gust i el tacte. Només cal comparar l’olor que desprèn un tomàquet de temporada madurat a la planta amb el d’un que ha estat madurat artificialment en una cambra frigorífica. El de temporada ofereix un sabor, una textura i una aroma molt més intensa, qualitats especialment valorades tant pels consumidors com per la indústria alimentària.

Els menjadors escolars: bressol dels menús de proximitat

A Catalunya hi ha uns 2.000 menjadors escolars que serveixen diàriament al voltant de 400.000 menús als infants que es queden a dinar a l’escola. Avui, només el 20% dels aliments que els constitueixen són de proximitat, una xifra que el govern vol ampliar al 50% en el futur, gràcies a la nova Estratègia Alimentària de Catalunya que s’ha impulsat durant el 2025.

L’objectiu és millorar la salut alimentària dels infants i educar en valors com la reducció del malbaratament alimentari i el coneixement de la qualitat dels aliments. Actualment, el moviment Slow Food Catalunya ja ha certificat una vintena de centres escolars pel seu compromís per treballar amb producte ecològic, de proximitat i de temporada.

Aquest moviment vol fer valdre els aliments obtinguts a partir de bones pràctiques i recuperar-ne la importància en l’àmbit social.

Resum de la privadesa
Junior Report

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.

Galetes estrictament necessàries

Les galetes estrictament necessàries han d'activar-se sempre perquè puguem desar les preferències per a la configuració de galetes.

Galetes de tercers

Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc i les pàgines més visitades.

El mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el lloc web.

Galetes addicionals

Aquest web utilitza les següents galetes addicionals:

(Indica aquí les galetes que esteu utilitzant a la web.)