Per què Israel i l’Iran estan enfrontats?
La relació entre els dos països és una de les principals fonts d’inestabilitat a l’Orient Mitjà
Quan tenien bona relació…
Després de la Segona Guerra Mundial, les Nacions Unides van proposar dividir Palestina en dos estats: un de jueu i un d’àrab. Tot i que els jueus eren minoria, se’ls va assignar la meitat del territori, cosa que va generar el rebuig del món àrab, que considerava injusta la partició. Quan es va crear l’Estat d’Israel el 1948, molts països àrabs s’hi van oposar i van esclatar els conflictes.
L’Iran va ser el segon país de majoria musulmana que el va reconèixer oficialment i durant aquells anys, tots dos països van col·laborar estretament. L’Iran exportava petroli a Israel i compartien informació d’intel·ligència i defensa. Era una aliança estratègica, sobretot motivada per interessos econòmics i geopolítics.
Quan comença l’enemistat?
Tot va canviar amb la Revolució Iraniana de 1979. Fins llavors, l’Iran era una monarquia liderada pel xa, un rei que tenia bones relacions amb països com els Estats Units i també amb Israel.
Però aquell mateix any, els aiatol·làs, líders religiosos islàmics, van enderrocar el règim del xa i van establir una República Islàmica, sota el lideratge de Ruhollah Jomenei. Va ser aleshores quan l’Iran va trencar les relacions amb Israel.
Per què els aiatol·làs van trencar amb Israel?
El nou govern aiatol·là considerava que Israel havia ocupat injustament terres palestines i que la seva existència era una amenaça per als musulmans. Des d’aquell moment, l’Iran va començar a donar suport a la causa palestina i va criticar obertament el govern israelià. Els dos països van passar de ser aliats a enemics.
El suport a grups contra Israel
L’Iran ha teixit una xarxa d’organitzacions, batejada com a “eix de la resistència” per debilitar a Israel i expandir la seva influència, i han recolzat econòmicament i militarment tot de milícies i grups com Hezbol·là al Líban, els houthis al Iemen o Hamàs a Gaza.
Un altre motiu de tensió: el programa nuclear iranià
Un dels altres focus de tensió entre l’Iran i Israel té a veure amb el programa nuclear iranià. L’Iran diu que el seu programa nuclear és per a ús civil, com produir energia, però ha arribat a enriquir urani fins al 60%, un nivell molt proper al necessari per fabricar armes nuclears.
Això preocupa a Israel, que desconfia de les intencions de l’Iran. Tem que els aiatol·làs, els líders religiosos de l’Iran, arribin a construir la bomba atòmica, perquè consideren que seria una amenaça molt greu per a la seva seguretat i, fins i tot, per a la seva existència com a país.
Una guerra a l’ombra
A més del programa nuclear, hi ha grans diferències ideològiques i religioses entre els dos països. Israel és un estat jueu, mentre que l’Iran és una república islàmica, que segueix una interpretació estricta de l’islam xiïta.
Amb el temps, el conflicte s’ha convertit en una ‘guerra a l’ombra’, ja que els dos països s’han atacat mútuament durant molts anys, però gairebé mai ho han reconegut oficialment.
