Canvi climàtic / Notícia del Dia

La polèmica de la pesca elèctrica a Europa

Els grups ecologistes i petits pescadors van aconseguir una petita victòria al Parlament Europeu, que va votar en contra de la pesca elèctrica. (Frederick Florin / AFP)

Empreses pesqueres i grups ecologistes s’enfronten per l’ús d’aquest sistema, que utilitza l’electricitat per atordir als peixos

La pesca elèctrica és un sistema molt polèmic l’ús del qual enfronta a alguns governs i empreses pesqueres amb les organitzacions ecologistes i els pescadors artesanals, perjudicats per aquesta tècnica.

Les embarcacions que utilitzen la pesca elèctrica tenen unes xarxes amb elèctrodes, uns dispositius que alliberen electricitat. Una vegada al mar, les xarxes electrifiquen l’aigua on neden els peixos, els animals queden atordits i és més fàcil pescar-los.

Aquesta infografia mostra com funciona el mètode de la pesca elèctrica. (Josep Ramos)

Pressió per canviar la llei

La pesca elèctrica està prohibida a molts països. A Xina, per exemple, aquesta tècnica es va prohibir fa molts anys perquè provocava la sobrepesca d’algunes espècies com les gambes.

A Europa també estava prohibida. No obstant això, al 2006 es van canviar les lleis europees per permetre la pesca elèctrica de manera limitada: el 5% dels vaixells de cada país membre de la UE pot utilitzar aquesta tècnica, únicament al mar del Nord.

Des de fa alguns anys, algunes empreses i governs com el d’Holanda (on la indústria de la pesca mou molts diners) estan fent pressió a les institucions europees per eliminar les restriccions en l’ús de la pesca elèctrica.

“Els interessos econòmics de lobbies i empreses es contraposen a la visió ecològica de les associacions ecologistes, que lluiten per protegir el medi ambient

El Parlament Europeu acaba de votar a favor de prohibir aquesta pràctica amb una àmplia majoria: 402 parlamentaris a favor de prohibir la pesca elèctrica, 232 en contra i 40 abstencions.

Arguments a favor i en contra

Els partidaris d’aquest sistema defensen que és menys invasiu que altres formes de pesca, com la pesca d’arrossegament, que destrossa el fons dels oceans i està prohibida a molts països.

La pesca elèctrica és molt efectiva, perquè permet capturar més exemplars cada vegada que es llancen les xarxes. D’aquesta manera, també es redueix el consum de combustible i la contaminació als mars.

https://twitter.com/DeUnVistazo/status/953760923256279042

No obstant això, els detractors de la pesca elèctrica critiquen que aquesta tècnica fa mal als peixos i no distingeix entre les captures: el camp elèctric atordeix tant als peixos adults com a les cries, que segons l’espècie estan protegides i no poden pescar-se (cal retornar-les al mar).

Les pesca elèctrica no actua directament sobre el fons marí, però si que provoca la seva desertificació: altres espècies de plantes i animals queden afectades per l’electricitat i això afecta a la biodiversitat marina.

A més, aquest tipus de pesca perjudica als petits pescadors, que utilitzen mètodes de pesca tradicionals i no poden competir amb les flotes de grans pesquers.

La campanya per prohibir la pesca elèctrica, impulsada per l’ONG Bloom, va comptar amb el suport de coneguts xefs europeus com els espanyols Quique Dacosta i Elena Arzak.

L’associació Bloom ha impulsat la campanya contra la pesca elèctrica al Parlament Europeu. (Bloom)

La votació de l’Europarlament no és definitiva, però ara serà més difícil aprovar una nova normativa que elimini les restriccions. Els impulsors de la campanya ho consideren un èxit de la ciutadania davant els interessos empresarials.

https://twitter.com/yourmeps/status/953285963182166017

Llegeix la notícia a Lavanguardia.com.

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

Resum de la privadesa
Junior Report

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.

Galetes estrictament necessàries

Les galetes estrictament necessàries han d'activar-se sempre perquè puguem desar les preferències per a la configuració de galetes.

Galetes de tercers

Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc i les pàgines més visitades.

El mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el lloc web.

Galetes addicionals

Aquest web utilitza les següents galetes addicionals:

(Indica aquí les galetes que esteu utilitzant a la web.)