Menjar peix de temporada o mirar l’etiqueta són alguns consells per consumir peix de manera sostenible
La sobrepesca i sobreexplotació dels nostres mars és un problema que ens afecta a tots. Si no reduïm el ritme de captura, algunes espècies de peixos podrien desaparèixer.
A més, una part important de les captures acaben descartades i es llancen al mar. Això significa un gran desaprofitament de menjar i animals capturats sense motiu.
Les decisions que prenem en fer la compra a la peixateria o al supermercat, o quan demanem peix en un restaurant, també són molt importants.
Fixa’t en l’etiqueta!
Quan compris peix, no oblidis mirar l’etiqueta. Els pescadors estan obligats a etiquetar el peix que venen, indicant el mètode de pesca i la zona de captura.
Per fer un consum sostenible, és millor triar exemplars que hagin estat pescats utilitzant mètodes tradicionals com la pesca amb punxa, d’emmallament, el palangre no industrial, peixos capturats amb canya… ja que són tècniques més respectuoses amb el medi ambient.
D’altra banda, sempre és millor consumir peix de temporada que s’hagi capturat com més a prop, millor. Promoure el comerç local és una manera d’assegurar la qualitat i la procedència dels aliments.
L’ONG mediambiental Oceana, a través de la campanya Fish Size Matters [La grandària del peix importa], ha desenvolupat un buscador d’espècies per saber si el peix que comprem respecta les normes de captura per grandària.
L’ONG Greenpeace també ofereix una Guia de peix sostenible per saber quin és el peix de temporada, que no ha estat congelat durant setmanes o mesos i prové de mercats locals.
El poder de la ciutadania
Les lleis que regulen la pesca depenen dels governs i institucions internacionals, que estableixen uns límits per a les flotes de cada país.
Sovint, els lobbies i empreses pesqueres pressionen a les autoritats perquè redactin normes que resultin beneficioses per als negocis però perjudicials per al medi ambient.
No obstant això, els ciutadans i ciutadanes també podem marcar la diferència.
Recolzant campanyes i iniciatives, com la de l’associació Bloom per prohibir la pesca elèctrica, podem pressionar a les institucions per protegir els drets de petits pescadors i el medi ambient.
https://www.instagram.com/p/BXkOLCRlE9Q/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=embed_legacy
Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English