L’emblanquiment del corall és un dels efectes de la contaminació dels mars i oceans
El corall és una festa de color sota el mar. Però: saps que els coralls del món estan perdent el seu color?
Els coralls són animals molt sensibles als canvis de temperatura, de llum o de salinitat a l’aigua. Quan es produeixen aquests canvis, el corall s’estressa i expulsa Zooxantel·la, un tipus d’algues microscòpiques que li donen color (els coralls són en realitat translúcids).
Resulta que los corales sólo pueden secretar el bicarbonato entre los 18ºC y los 28ºC. Un calentamiento excesivo y prolongado del agua impide que el coral forme bien el esqueleto, y las zooxantelas van desapareciendo. Esto lleva a un blanqueamiento del coral: pic.twitter.com/u7kxZ7ciQx
— 🌈La Queerlaag 🕷️ (@Bloncheese) December 25, 2017
El corall és un animal marí format per pòlips, petits organismes de la família de les anemones i les meduses. Els coralls s’uneixen entre si i formen colònies: grans superfícies de fons marí cobertes de corall, també conegudes com a esculls.
A més de ser una de les meravelles més grans del món natural, els esculls de corall són la llar de moltes espècies de peixos i altres animals marins com estrelles i eriçons de mar, llagostes, pops i fins i tot taurons.
Els coralls cobreixen només un 1% del sòl aquàtic, però acullen el 25% d’animals marins. Això vol dir que una quarta part de les espècies marines viuen en esculls: allí troben protecció per a les seves cries i aliments per sobreviure.
Les causes de l’emblanquiment
Hi ha diverses causes que dificulten la supervivència del corall: l’augment de la temperatura de l’aigua als mars i oceans, l’increment de radiació solar (és a dir, que el corall estigui exposat de manera més directa a la llum del sol) i fins i tot els canvis del nivell del mar, que provoquen que el corall quedi exposat a la intempèrie.
Aquestes variacions de l’entorn provoquen que el corall expulsi les microalgues zooxantel·les i, com a conseqüència, perdi el seu color. Un corall blanc indica que està mort o a punt de morir, no pot seguir alimentant-se a causa dels canvis en l’ambient.
La mitad de los #corales del 🌎 desapareció en los últimos 30 años. ¡Trabajemos unidos para proteger este #ecosistema clave!
Participa en las actividades del año internacional de los #arrecifes. https://t.co/vnRfPAOI94 #IYOR2018 pic.twitter.com/lwomCJP4eU
— Programa ONU Medio Ambiente (@unep_espanol) January 17, 2018
Gairebé totes les causes de l’emblanquiment del corall es poden reduir a dos culpables: l’escalfament global i la contaminació de l’aigua. Les aigües calentes i el canvi de salinitat també poden provocar l’aparició d’algues perjudicials pel corall.
Alguns sistemes de pesca destructiva també afecten directament als coralls. La pesca d’arrossegament destrueix els esculls, mentre que la pesca amb cianur accelera el procés d’emblanquiment.
L’activitat humana està destruint un dels paisatges més bonics del planeta, que a més serveix de llar i refugi per a molts animals marins. Que segueixi havent-hi un món de color sota el mar depèn de nosaltres.
Cada dia seleccionem una notícia, n’expliquem el context i dissenyem materials perquè estudiants de tot el món puguin llegir, debatre i opinar sobre l’actualitat a classe. Subscriu-t’hi!