La història d’Hipàtia d’Alexandria anima a les noies a convertir-se en científiques, tecnòlogues o investigadores
Per Gemma Juncà
Durant el transcurs de la història, les dones han contribuït al desenvolupament de la nostra civilització. I, encara que les seves condicions eren menys favorables, qui diu que no van ser grans enginyeres, tecnòlogues o matemàtiques?
El 16 d’abril s’inaugura al Museu Nacional de Ciències Naturals de Madrid l’exposició ‘Les noies som guerreres’, on podràs descobrir els treballs i invents de grans dones. De ben segur que la seva història et captivarà.
Consulta aquí https://t.co/qvqrFUwjN4 todas las actividades que hemos preparado para que disfrutes de las vacaciones de #SemanaSanta2018 en el MNCN. ¡No te quedes sin entradas! 😀 pic.twitter.com/fuqrzqMk29
— Museo Nacional de Ciencias Naturales (@mncn_csic) March 23, 2018
La vida d’Hipàtia d’Alexandria, la primera dona matemàtica de la història, resulta inspiradora. Aquesta filòsofa i grega va destacar en disciplines com les matemàtiques o l’astronomia, a més d’encarregar-se d’educar als aristòcrates de l’època.
El seu treball va contribuir a ampliar el coneixement humà gràcies als seus estudis sobre geometria, àlgebra i, sobretot, astronomia. Hipàtia va contribuir de forma molt important en l’estudi del cosmos millorant el disseny dels astrolabis.
Els astrolabis eren instruments utilitzats per navegants i científics per calcular la posició dels estels al cel. També servien per conèixer l’hora, l’altitud, el rumb… Sens dubte, una eina imprescindible en aquella època!
Hipàtia va inventar també uns altres artefactes com el densímetre, un instrument que s’utilitzava per mesurar la densitat dels líquids sense haver de calcular la seva massa i volum.
https://twitter.com/LeonardoMConce/status/974360419321163778
Encara que la majoria dels seus escrits s’han perdut, existeixen nombroses referències al seu treball. Hipàtia va resoldre nombrosos problemes matemàtics i va desenvolupar noves solucions per a l’Aritmètica de Diofanto (considerat el pare de l’àlgebra).
A dia d’avui, la figura de Hipàtia és una font d’inspiració inesgotable per a totes les noies que vulguin dedicar-se a la ciència!