El MNCN exposarà els dibuixos guanyadors del concurs internacional d’il·lustració científica i naturalista Il·lustraciència
Per Gemma Juncà
La realitat es pot expressar de moltes maneres: amb música, poesia, dansa…. També ho podem fer a través de dibuixos i il·lustracions, una forma de retratar el que els nostres ulls perceben i el que la nostra ment imagina. Les diferents expressions artístiques ens permeten captar el nostre entorn i transmetre-ho als altres des del nostre punt de vista. I tots tenim un artista dins!
En l’àmbit científic, concursos internacionals com l’Il·lustraciència premien els millors retrats de la naturalesa o interpretacions científiques del món. Per al jurat és una decisió difícil de prendre i és que amb la gran diversitat que té el nostre planeta, Imagina tot el que es pot arribar a dibuixar!
En la sisena edició de l’Il·lustraciència, els dibuixos guanyadors van ser dos. En la categoria naturalista va guanyar el treball de Siberian taiga, de Julia i Eugene Porotov, que ens transporta a la selva siberiana. En ell podem veure la magnífica flora i fauna d’aquest paisatge nòrdic, com la guineu, l’ós bru, el ren o la mostela, entre d’altres.
🖼🎨 Estas son las obras ganadoras del concurso @illustraciencia, premio internacional de ilustración científica y naturalista.
Se trata de una iniciativa que pretende impulsar la ilustración como herramienta de la divulgación científica.
➡️ https://t.co/WjzcH5UOAV pic.twitter.com/NNgC0q29St— Ministerio de Ciencia e Innovación (@CienciaGob) August 4, 2018
L’obra premiada en la categoria científica va ser Cérvol Volant, de Rita Cortês de Matos, que il·lustra l’escarabat més gran d’Europa: l’escarabat cérvol (Lucanus cervus). Conegut per les seves grans i variades mandíbules, es tracta d’una espècie en perill d’extinció a causa de la desaparició del seu hàbitat natural. Per això, està considerat un animal protegit en països com Espanya i Portugal.
Les dues obres van ser seleccionades per un jurat professional, format per membres del comitè assessor de l’Il·lustraciència i representants del Museu Nacional de Ciències Naturals (MNCN-CSIC) i l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC). I ara han quedat exposades en el mateix MNCN.
Un recorregut pels hàbitats més fascinants del món
Siberian taiga i Cérvol Volant estaran presents en una exposició itinerant juntament amb les 40 obres seleccionades per la mateixa organització de l’Il·lustraciència. Entre tots aquests fascinants dibuixos podrem veure l’últim rinoceront mascle blanc del món, tucans amb grans i colorits becs, els papagais típics del Brasil, els escarabats que habiten el bosc tropical de Mèxic, curiosos mol·luscs com els cefalòpodes ammonoideos, etc. Tot un recorregut per descobrir els paisatges de somni del nostre planeta!