23 novembre 2024
spot_img
23 novembre 2024

Aprendre a detectar ‘fake news’

Consultar diferents webs, fixar-se en qui escriu les informacions i no creure’s qualsevol cosa són alguns consells per evitar ser víctima de les notícies falses

Les fake news estan per tot arreu: són notícies falses o rumors que no s’han confirmat però que recorren internet a la velocitat de la llum.

L’últim gran fitxatge (fals) d’un equip de futbol, un lleó que s’ha menjat un turista de safari, xafarderies sobre estrelles del cinema i la televisió, imatges d’uns disturbis que en realitat van passar fa anys…

Les fake news ens criden l’atenció perquè les protagonitzen institucions o personatges públics que han fet o dit alguna cosa controvertida, o bé ens expliquen fets sorprenents.

Solen ser notícies polèmiques, que provoquen la indignació de la societat en general.

El problema de les ‘fake news’

Hi ha diferents tipus de fake news, però totes tenen un element comú: de seguida es converteixen en notícies virals tot i ser falses.

Difondre notícies falses pot tenir conseqüències molt greus, des de difamar una persona i destruir la seva reputació (amb tots els efectes que això comporta a la llarga), fins a influir en l’opinió pública o provocar alarma social.

La informació és una arma molt poderosa en política, per exemple. Els rumors i les notícies falses s’elaboren per perjudicar la resta de partits o moviments ideològics.

Alguns candidats no dubten a utilitzar informacions falses per atacar els seus oponents. Durant les eleccions dels Estats Units el 2016, la campanya de Donald Trump va posar la postveritat, els fets alternatius i les fake news al centre del debat.

En altres casos, algunes persones s’inventen rumors sobre actes violents o disturbis simplement per divertir-se mentre provoquen el pànic. Tot i que no tinguin credibilitat, aquestes notícies es comparteixen ràpidament per les xarxes.

Sovint, les autoritats públiques i els governs han de desmentir aquestes informacions… tot i que, en aquell moment, ja hagin arribat a molta gent.

https://twitter.com/StopFakeNews8/status/1016259126152892417

Com podem combatre les notícies falses?

Combatre les fake news és senzill: només cal utilitzar el sentit comú.

Hi ha una sèrie de comprovacions que pots fer fàcilment i que et permetran confirmar la veracitat d’una informació: la data en què es va publicar, si hi ha faltes d’ortografia o errors en el text, si les imatges estan pixelades o semblen retocades…

Un altre aspecte a tenir en compte és la font d’informació: és un diari reconegut, un portal web oficial o un blog amb pocs seguidors? Si no n’estàs segur, més val que contrastis la informació amb altres mitjans més fiables.

Abans de compartir-la, assegura’t que la informació és autèntica

Les notícies falses no afecten només els ciutadans: hi ha molts mitjans de comunicació i periodistes que s’han cregut les que corrien per internet.

El que cal fer és llegir la informació amb una mirada crítica, sabent que no tot el que es publica a internet és real. Abans de publicar o compartir una informació, assegura’t que sigui veritat i reflexiona sobre les conseqüències que podria tenir.

Aquesta notícia forma part de la unitat didàctica Fake News elaborada per l’equip de Junior Report. El nostre portal és un diari d’actualitat, destinat a joves entre 12 i 18 anys. Cada dia seleccionem una notícia, n’expliquem el context i dissenyem materials perquè els estudiants puguin llegir, debatre i opinar sobre l’actualitat a l’aula. Si encara no ho has fet, subscriu-te!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -