18 gener 2025
spot_img
18 gener 2025

El ‘bullying’ ens afecta a tots

Un de cada tres adolescents de 13 a 15 anys ha patit agressions i assetjament escolar

El ‘bullying’ o assetjament escolar és un problema que afecta nens i adolescents de tots els països i entorns socials. Aquesta mena de violència inclou les agressions físiques, però també els atacs psicològics que afecten el benestar d’una persona.

Quan parlem de bullying parlem d’empentes, clatellots i cops de peu, però també d’insults, xantatge emocional o deixar de parlar a algú per fer-lo sentir malament.

https://www.instagram.com/p/BnZbAztlB8j/?utm_source=ig_embed

Segons un estudi d’Unicef, l’agència de Nacions Unides per a la Infància, un de cada tres adolescents de 13 a 15 anys ha estat víctima d’assetjament escolar, ja sigui a nivell físic o bé psicològic.

El mateix informe destaca la violència generalitzada en l’entorn escolar: uns 150 milions d’adolescents han patit algun tipus d’agressió a les aules o quan feien el camí cap a l’escola. Això suposa la meitat dels nens i nenes d’aquesta edat a tot el món.

A més a més, hi ha 720 milions de nens i nenes que viuen a països on la llei no prohibeix el càstig corporal a l’escola.

Combatre la desigualtat per combatre el ‘bullying’

L’assetjament escolar es produeix entre iguals però en desigualtat de condicions. És a dir, l’assetjador i la víctima solen tenir la mateixa edat, i fins i tot poden anar a la mateixa classe, però l’assetjador adopta una actitud de superioritat i ataca constantment la víctima.

D’altra banda, la víctima no sap com defensar-se. Cada vegada es fa més petita, va perdent autoestima i queda aïllada.

Les persones que pateixen bullying no saben a qui acudir, els fa vergonya explicar el que els passa o tenen por de les represàlies dels assetjadors si els ho diuen a la seva família o als seus professors.

En l’era d’internet i les xarxes socials, existeixen noves formes d’assetjament. El ciberbullying o ciberassetjament és cada vegada més habitual: atacar algú a través de les xarxes, aprofitant l’anonimat i la difusió sense límits d’internet.

L’assetjament escolar pot tenir conseqüències molt greus, des de la depressió i altres problemes psicològics fins a l’aïllament, els trastorns alimentaris i fins i tot el suïcidi.

Els col·legis i instituts haurien de ser un lloc segur on es pogués aprendre i compartir coneixements, experiències i somnis.

Per això l’educació és tan important. A través de l’educació podem canviar actituds i comportaments i aconseguir que tothom (estudiants, professors i famílies) s’impliquin en la lluita contra l’assetjament escolar.

 

Cada dia seleccionem una notícia, n’expliquem el context i dissenyem materials perquè estudiants de tot el món puguin llegir, debatre i opinar sobre l’actualitat a classe. Subscriu-t’hi!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -