Els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni tenen com a prioritat combatre el canvi climàtic i els seus efectes
Les temperatures del nostre planeta cada vegada són més extremes. Això té diferents conseqüències sobre el nostre entorn: el nivell del mar augmenta, els huracans i tifons són més violents, els corals perden el color… Tots aquests fenòmens poden posar fi al món tal com el coneixem. Per evitar-ho, cal prendre mesures urgents a escala global.
La comunitat internacional és conscient de la necessitat de protegir el planeta. Per això, l’Acció pel clima és un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) definits per les Nacions Unides per fer front als grans problemes globals i protegir el planeta.
El setembre de 2015, 193 estats de l’ONU van aprovar els 17 ODS per posar fi a la pobresa, promoure un consum responsable, reduir les desigualtats i aconseguir la igualtat de gènere, entre d’altres problemes que afecten tots els països.
L’Objectiu 13: Acció pel clima proposa que els països adoptin activitats econòmiques més sostenibles i respectuoses amb el medi ambient. El primer pas és adoptar mesures urgents per combatre el canvi climàtic i els seus efectes.
La lucha contra el #cambioclimático no solo es lo correcto, también es lo más inteligente. Averigua por qué: https://t.co/jVT4sCOkWZ #ODS13 pic.twitter.com/dr2Fzdq6mK
— Programa ONU Medio Ambiente (@unep_espanol) August 13, 2018
L’Acord de París
El desembre de 2015 es va celebrar a París la COP21, la conferència internacional sobre el clima que cada any reuneix els líders mundials per debatre les mesures per combatre el canvi climàtic. A dia d’avui, l’Acord de París ha estat ratificat per 175 països, encara que alguns governs s’han retirat de l’acord.
En l’Acord de París, més de 190 països es van posar com a objectiu limitar l’augment de la temperatura global. Per aconseguir-ho, compten amb un pla d’accions climàtiques per reduir les emissions i crear una economia respectuosa amb el medi ambient.
A més, els governs van acordar limitar l’augment de temperatura a 1,5 graus centígrads per reduir els riscos i l’impacte del canvi climàtic sobre el planeta
https://www.instagram.com/p/BbPAUXwHEXC/
No obstant això, l’any 2019, el president dels Estats Units, Donald Trump, va anunciar que començaria el procés per retirar-se de l’Acord climàtic de París. Segons el president, el pacte perjudica l’economia nord-americana. Si acaba per retirar-se, les conseqüències seran evidents: Estats Units és el segon país del món, després de la Xina, que més gasos d’efecte hivernacle emet.
Un esforç de tothom
Les conseqüències del canvi climàtic afecten tots els països i les persones del món, sense que les fronteres hi tinguin cap importància. Amenacen la nostra forma de vida i el futur del planeta sencer. Per això, tots els països han de coordinar-se i actuar de forma conjunta.
Segons el Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC), un comitè que depèn de l’ONU, si no actuem ara la temperatura mitjana del planeta podria augmentar fins a tres graus a la fi d’aquest segle.
https://www.instagram.com/p/BngBFpHFdV1/
Aquesta situació no suposaria només una pujada de les temperatures. Les conseqüències podrien canviar la vida de molts territoris i tindrien un impacte negatiu en l’economia.
Amb l’augment del nivell del mar, les ciutats costaneres podrien acabar desapareixent sota l’aigua. El canvi de temperatura també afectaria la producció de les collites a tot el món. D’altra banda, el desglaç dels pols canvia la composició de l’aigua dels oceans i afecta les espècies marines.
Per aquest motiu, l’ODS 13 és un dels objectius més importants. I adoptar mesures urgents per combatre el canvi climàtic i els seus efectes és responsabilitat de tothom.
Este año, ¡la #AcciónClimática continúa!
Con más fuerza y compromiso, tod@s por nuestro planeta. #ODS13 pic.twitter.com/1i0C6s9ad4
— ONU Desarrollo (@pnud) January 1, 2018
Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula. També ofereix recursos d’educació mediàtica per fomentar la lectura crítica dels mitjans de comunicació. Treballa aquest tema a classe!