18 octubre 2024
spot_img
18 octubre 2024

La salut, un objectiu prioritari

Per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible és fonamental garantir la salut de les persones i promoure el benestar universal

Per Judith Vives

Comptar amb un bon estat de salut és essencial per poder portar una vida normal i feliç, però també per garantir el desenvolupament sostenible. Com més sana és una població, més sostenible és el sistema sanitari, hi ha més persones amb capacitat productiva i el benestar general de la societat millora.

Per sort, als països occidentals comptem amb sistemes sanitaris, medicaments i condicions de vida que ens garanteixen, majoritàriament, una salut i un benestar adequats. Però això no és així a tot el món.

En molts països hi ha nois i noies com tu que no poden accedir a serveis mèdics bàsics i que corren el risc d’emmalaltir per culpa d’epidèmies, aigua contaminada i males condicions de vida.

Per aquesta raó, un dels principals Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que estableix l’ONU per 2030 és el de la Salut i el benestar.

I és que tot i haver aconseguit grans avenços en la lluita contra diverses de les principals causes de mort i malaltia, amb la qual cosa s’ha augmentat l’esperança de vida en diversos països, encara queda molta feina per fer.

Sabies que més de 400 milions de persones no tenen accés a serveis de salut bàsics, i el 40% no té protecció social? Més d’1,6 mil milions de persones viuen en ambients fràgils amb crisis prolongades i serveis sanitaris precaris, on tenir una bona salut és tot un desafiament.

Cada 2 segons, algú d’entre 30 i 70 anys mor prematurament a causa de malalties tan comunes com una malaltia cardiovascular o respiratòria crònica, diabetis o càncer. A més, 7 milions de persones moren cada any a causa de l’exposició a partícules en l’aire contaminat.

Hi ha molts reptes relacionats amb la millora de la salut i el benestar als quals cal fer front per estar més a prop de complir amb aquest ODS.

En el món actual s’han ampliat les desigualtats econòmiques i socials, hi ha una ràpida urbanització i es contamina el medi ambient. A més, la resposta global a aquestes situacions no està equilibrada a tot arreu.

No obstant això, tots podem aportar un petit granet de sorra per intentar aconseguir un món més sa i sostenible.

Tu, per exemple, pots participar juntament amb els teus companys de classe a la nova edició dels Premis Blanquerna Impulsa que organitza Blanquerna-URL. Aquest any, els organitzadors han triat l’ODS Salut i benestar, al costat del d’Igualtat de gènere, per a la seva convocatòria.

Es tracta d’idear algun projecte encaminat a millorar la salut i el benestar de les persones. Pot ser un projecte de comunicació que serveixi per conscienciar, o alguna activitat per promoure actituds saludables.

Les possibilitats són infinites i segur que totes elles poden contribuir a treballar per un món millor. No t’ho pensis més i inscriu-te ja en els Premis Blanquerna Impulsa.

Informació elaborada en col·laboració amb Blanquerna-URL

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -