18 octubre 2024
spot_img
18 octubre 2024

Avançant lentament cap a la igualtat de gènere

Els ODS inclouen la igualtat entre homes i dones com a objectiu essencial per aconseguir un món més just i sostenible

Per Judith Vives

Si ets dels que pensen que la igualtat de gènere és una realitat i que ja no cal seguir lluitant per aquest tema, aquestes dades de les Nacions Unides poden fer-te canviar d’opinió.

Per exemple, el fet que 1 de cada 3 dones hagin experimentat violència física i/o sexual i, en 1 de cada 5 casos, aquesta violència ha estat exercida per part de la seva parella. No obstant això, en 49 països no existeixen lleis que protegeixin específicament les dones contra aquesta violència.

A tot el món, gairebé 650 milions de dones i nenes han estat obligades a casar-se abans dels 18 anys. Moltes d’aquestes dones no són lliures de prendre decisions i estan sotmeses a les ordres dels seus marits, i tan sols el 52% poden decidir sobre relacions sexuals, ús d’anticonceptius i atenció mèdica.

A 18 països, els marits poden impedir legalment que les seves dones treballin; a 39 països, els fills i filles no tenen els mateixos drets. Per no esmentar els casos de nenes sotmeses a l’ablació genital femenina.

En alguns països, en àmbits com la política, pot semblar que les dones han aconseguit importants avenços. Però si mirem el global de la planeta, la representació de la dona en parlaments és del 23,7%, molt lluny de la paritat.

 

Un objectiu per seguir avançant

En les últimes dues dècades s’han produït grans avenços per garantir la igualtat entre gèneres. Hi ha contribuït l’aplicació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que promouen les Nacions Unides (ONU).

Com ja saps, aquests 17 objectius tracten d’aconseguir millores globals en salut, sostenibilitat, educació i igualtat per lluitar contra la pobresa, la manca d’oportunitats i garantir un món millor per a tothom.

Així i tot, milions de dones i nenes continuen patint la discriminació i la violència. Això és encara més greu si tenim en compte que la igualtat de gènere és un dret humà fonamental i a més és essencial per aconseguir un món pacífic, pròsper i sostenible.

Tal com defensa l’ONU, facilitar l’accés de les dones i nenes a l’educació, l’atenció mèdica, el treball digne i la representació política i econòmica són factors bàsics per impulsar economies més justes i sostenibles.

Per tots aquests motius, la igualtat de gènere és un dels ODS més importants, concretament el número 5. Juntament amb l’ODS3: Salut i benestar, és un dels objectius triats per desenvolupar la nova edició dels Premis Blanquerna Impulsa.

Aquests guardons animen els nois i noies de 4t d’ESO, 1r o 2n de batxillerat o un Cicle formatiu en qualsevol centre educatiu de Catalunya, Andorra i les Illes Balears a proposar accions que contribueixin a fer realitat els ODS.

Si tu i els teus companys de classe teniu idees sobre com promoure la igualtat entre homes i dones, no ho dubtis i inscriu el teu centre als Premis Blanquerna Impulsa. Pots posar el teu gra de sorra per millorar el món i, de passada, guanyar grans premis.

Informació elaborada en col·laboració amb Blanquerna-URL

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -