El mestre Luis Darriba reivindica un model d’ensenyament que ajudi als alumnes dislèctics a superar les dificultats
Per Anna Lladó
Aconseguir un model d’ensenyament inclusiu és un dels objectius de l’Associació Catalana de Dislèxia. Segons el seu president, el professor Luis Darriba, que ha participat en una jornada dedicada al Dia de la Dislèxia, les escoles haurien de saber integrar-hi els alumnes amb dificultats.
¿Com? Adaptant les classes. Per exemple, deixant que els estudiants puguin utilitzar el corrector ortogràfic de l’ordinador o donant-los més temps per a fer els exercicis.
Una altra recomanació és alternar els continguts escrits amb d’altres de més visuals com ara els vídeos. A més, els mestres fins i tot poden proposar diferents tipus d’exàmens que tinguin en compte la gran diversitat que existeix avui dia a les aules.
Un reportaje que explica, en primera persona, las dificultades que conlleva vivir con dislexia. Estudiantes, madres y profesores comparten sus experiencias. https://t.co/EIPdgZ0Hty
— Plataforma Dislexia (@dislexiagrupo21) October 7, 2018
Segons Darriba, no és necessari canviar el temari de la classe sinó adaptar-lo als estudiants amb dislèxia. “Els alumnes han d’aprendre a multiplicar, però això no implica que hagin de memoritzar les taules de multiplicar”, explica el president de l’ACD. I el mateix passa amb les fórmules de física i química.
Darriba considera que, amb un pla personalitzat, les dificultats no tenen per què ser un impediment per aprendre.
La tecnologia, una ajuda per als dislèctics
La tecnologia pot ser de gran ajuda per afrontar amb més facilitats tasques com ara la lectura i l’escriptura. Dos exemples d’eines digitals que poden ser fonamentals per al dia a dia dels dislèctics són els correctors de text dels ordinadors i mòbils o els audiollibres.
A més, cada cop son més les escoles de tot el món que incorporen a les aules tecnologia específica com la de Texthelp.
Una de les seves eines més conegudes és Read&Write, una extensió de Google Chrome que permet millorar la lectura i l’escriptura gràcies a funcions com la d’escriptura predictiva. Una altra eina digital, també de la mateixa empresa, és Equatio, per a crear de manera senzilla equacions digitals i altres expressions matemàtiques i científiques.
Altres opcions són les aplicacions de mòbil específiques que contribueixen a millorar el dia a dia a l’escola i estalviar temps als dislèctics. En ocasions, inclouen exercicis i jocs per fer més divertit l’aprenentatge.
Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English