Algunes de les pel·lícules més populars del país retraten la societat croata durant i després del conflicte dels anys 90
Per Helena Moreno
La cultura retrata les inquietuds i la realitat de la societat. Per aquest motiu, una part important de les pel·lícules croates s’inspiren en la guerra dels Balcans (1991-2001), un fet històric recent que va marcar profundament els habitants del país.
Va ser un conflicte que va enfrontar les sis repúbliques de la llavors Federació Iugoslava, entre les quals figura Croàcia. Hi havia tensions de caràcter religiós i nacional, i també volien tenir més autonomia. Quan el conflicte va finalitzar, van independitzar-se en estats propis.
Enumerem alguns dels films més destacats del país per conèixer-lo. Viatjar a Croàcia i entendre la seva història sense aixecar-se del sofà és possible!
Zvizdan (2015)
Aquesta pel·lícula (doblada al castellà com Bajo el sol) explica, a través de tres històries d’amor entre un home croat i una dona sèrbia com era la vida al país durant la guerra dels Balcans (1991-2001) i els anys que la van seguir.
El conflicte va enfrontar les diferents nacions de l’antiga Federació Iugoslava, especialment serbis contra croats. Per aquest motiu, els protagonistes havien de mantenir el seu amor en secret, perquè estava mal vist enamorar-se d’algú del bàndol contrari.
La pel·lícula analitza les dificultats de tornar a la normalitat després del conflicte, i de com l’odi pot afectar les persones en la seva vida quotidiana.
https://youtu.be/sXOcyhZA11w
Metastaze (2005)
En aquesta pel·lícula es mostra la Croàcia de la postguerra, un país degradat per culpa de les destrosses del conflicte.
Analitza problemàtiques socials, com l’alcoholisme, l’addicció a les drogues o els aficionats ultres del futbol.
La producció ensenya una societat que ha patit molt i que viu entre l’odi i la violència.
Fine mrtve djevojke (2002)
Aquest film (en anglès Fine Dead Girls) retrata la vida d’una parella homosexual de dones, l’Iva i la Marija, quan van a viure juntes a Zagreb.
El seu edifici sembla acollidor, però així que els veïns descobreixen la història de les dues noies, la seva vida empitjora. Personatges com un matrimoni molt conservador, una prostituta mal educada o una ginecòloga conflictiva intentaran boicotejar-los l’estada.
Aquesta obra és considerada un dels millors retrats de la cultura croata després de la guerra, ja que mostra els principals problemes socials de l’època.
Fine Dead Girls (Dalibor Matanic, 2002). Contundente radiografía social en clave genérica en un film de resonancias polanskianas que se afila a través de imágenes irónicas y una tan extraña como inquietante atmósfera, que estalla en ese enajenado y certero final. (7/10) pic.twitter.com/NLsmAY5HSU
— Lord Maldito (@beyondGrandine) February 10, 2019
Surogat (1961)
Aquest curt d’animació tracta sobre un home de cos triangular que es dirigeix a la platja. En el seu recorregut troba tota mena d’objectes que es poden inflar.
Els seus gràfics senzills no amaguen el veritable significat del curt: criticar la superficialitat de la societat croata dels anys 60.
El curt va guanyar un Oscar el 1961, desbancant fins i tot les produccions de Walt Disney.
El tema de la setmana té la col·laboració de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna-URL
Junior Report promou el pensament crític dels estudiants. Fes-te soci i dona suport al projecte!