23 novembre 2024
spot_img
23 novembre 2024

Les conseqüències del Brexit

Sortir de la Unió Europea suposa canvis en l’àmbit polític, econòmic i social per al Regne Unit

El Regne Unit va passar a formar part de la Unió Europea (UE) el 1973. Aquells dies, la UE es deia Comunitat Europea i era sobretot una aliança de països que s’unien per comerciar i fer negocis.

Amb el temps, els països membres van començar a col·laborar en altres àmbits com la recerca, el medi ambient o l’educació. Fins i tot van crear una moneda comuna: l’euro.

Això no obstant, el Regne Unit va mantenir certes condicions especials: recuperava part de les aportacions que feia a la Unió Europea a través de l’anomenat “Xec britànic”, mantenia la lliura com a moneda i no formava part del Tractat Schengen (que permet la lliure circulació per als ciutadans de la UE).

Ara, l’euroescepticisme al Regne Unit ha crescut fins a forçar el Brexit: quines seran les conseqüències de la sortida?

 

Una qüestió de diners

La primera i més evident és que, en deixar de ser un país membre, el Regne Unit deixarà de formar part de les institucions europees i no podrà participar en la presa de decisions que afecten milions de persones al continent.

La sortida de la Unió Europea també permetrà al Regne Unit recuperar la part del pressupost destinada a les polítiques comunitàries. Aquest ha estat un dels arguments principals dels partidaris del Brexit.

Els britànics deixaran de contribuir al pressupost europeu, però també perdran els seus privilegis comercials: a partir d’ara, el Regne Unit serà un país estranger i les seves empreses hauran de pagar més impostos i aranzels per fer negocis amb les empreses de la UE.

 

Les prioritats de Boris Johnson

El pla del nou primer ministre, Boris Johnson, defineix la quantitat que el Regne Unit ha de pagar com a compensació per abandonar la Unió Europea, tenint en compte els beneficis adquirits durant gairebé 50 anys com a país membre. Es calcula que serien uns 45.000 milions d’euros.

D’altra banda, els ciutadans britànics que viuen i treballen a la UE mantindran els mateixos drets, igual que els ciutadans europeus al Regne Unit.

Aquests aspectes ja estaven inclosos en l’acord negociat per Theresa May el 2018. La principal diferència és com es gestionarà la frontera entre la República d’Irlanda i Irlanda del Nord, una de les quatre regions del Regne Unit.

Aquest és un dels aspectes més importants i delicats del Brexit, per evitar que ressorgeixi el conflicte armat que va afectar tots dos països durant la segona meitat del segle XX.

La nova proposta també marca distàncies en la relació entre el Regne Unit i la Unió Europea. És un reflex de la nova política conservadora de Johnson, conegut per la seva posició euroescèptica i la seva defensa del “Brexit dur”: sortir de la Unió Europea encara que sigui sense les condicions acordades.

La data límit per aprovar el pla de Johnson en el Parlament és el 31 de gener. Així i tot, la proposta estableix un període de transició fins al 31 de desembre de 2020, perquè els polítics britànics puguin renegociar les condicions del Brexit i obtenir més avantatges.

Junior Report promou el pensament crític dels estudiants. Fes-te soci i dona suport al projecte!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -