25 novembre 2024
spot_img
25 novembre 2024

Un organisme per vetllar per la salut global

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) coordina campanyes de salut arreu del món

L’Organització Mundial de la Salut (OMS o WHO, per les seves sigles en anglès) és l’organisme de les Nacions Unides encarregat de prevenir, promoure i intervenir en qüestions sanitàries a tot el món.

D’acord amb els estatuts d’aquesta organització: “La salut és un estat de complet benestar físic, mental i social, i no només l’absència d’afeccions o malalties”. Per això l’objectiu principal de l’OMS és construir un futur millor i més saludable a tot el món.

Com treballa l’OMS

L’OMS centra la seva tasca en àmbits diversos. D’una banda, l’objectiu principal és que els sistemes de salut dels diferents països puguin garantir una cobertura sanitària universal a la població (així s’evitarien moltes malalties).

Per assolir aquesta fita, ajuden els governs a dissenyar i aplicar plans sanitaris en funció dels recursos de què disposen.

Un altre dels pilars fonamentals de l’OMS és l’assistència a regions desfavorides, afectades per la pobresa o els conflictes, a les quals sovint els manquen la infraestructura sanitària i els recursos necessaris per atendre la població.

En aquests països, les malalties i epidèmies hi produeixen efectes molt més devastadors perquè falten mitjans i personal per prevenir-les.

Finalment, l’Organització Mundial de la Salut duu a terme campanyes de prevenció de malalties, vacunació i promoció d’hàbits saludables arreu del món.

D’altra banda, l’OMS també actua davant l’aparició de malalties infeccioses com el coronavirus: coordina la resposta sanitària dels països, avalua els riscos, estableix prioritats i proporciona orientacions tècniques, subministraments i recursos financers.

En aquesta ocasió, l’organització ha reunit experts en virologia i epidemiologia d’arreu, entre altres científics, perquè estudiïn vies de recerca per a possibles tractaments i vacunes.

 

Un desplegament global

Al coronavirus el precedeixen diverses emergències sanitàries globals en el que portem de segle XXI. L’anterior gran epidèmia va ser el virus del Zika, transmès per la picada d’un mosquit. La malaltia es va propagar a 70 països i l’OMS va declarar l’emergència sanitària global el 2016.

Per dur a terme els programes de tractament i prevenció i analitzar-ne el progrés, l’OMS té oficines a més de 150 països controlades per sis oficines regionals a l’Àfrica, Europa, el Sud-est asiàtic, el Mediterrani Oriental, el Pacífic Occidental i les Amèriques. Aquests comitès estan formats pels caps del servei de salut de tots els països de la regió.

L’OMS va ser fundada el 1948 i avui dia té 194 estats membres que es reuneixen un cop l’any en l’Assemblea Mundial de la Salut per decidir les principals polítiques de l’organització i revisar i aprovar el pressupost per al programa.

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula. També ofereix recursos d’educació mediàtica per fomentar la lectura crítica dels mitjans de comunicació. Consulta la nostra pàgina web!

 

 

 

 

 

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -