22 novembre 2024
spot_img
22 novembre 2024

El confinament, un pedaç contra la pol·lució

Les mesures de contenció i distanciament social per lluitar contra el coronavirus han reduït la contaminació a les grans ciutats

Les mesures per combatre l’avanç del coronavirus aplicades per governs de tot el món han canviat la nostra vida quotidiana de forma radical.

Les autoritats han tancat escoles i edificis públics, recomanen evitar sortir de casa tret que sigui per un motiu important i fer teletreball sempre que sigui possible.

Com a conseqüència, es desplacen moltes menys persones que abans i, pel fet que moltes feines s’han suspès temporalment, es generen menys emissions de gasos d’efecte d’hivernacle (GEI).

L’efecte s’ha notat de seguida. Per exemple a la Xina, on van aparèixer els primers casos del coronavirus SARS-CoV-2 a finals del 2019 i que va ser el primer país a aplicar mesures de contenció, amb regions aïllades i ciutats senceres en quarantena.

Unes setmanes després, els nivells de pol·lució a l’aire havien disminuït. En concret, s’ha notat una caiguda important del diòxid de nitrogen, un gas d’efecte d’hivernacle vinculat al transport i a la indústria.

 

Ciutats confinades a Europa

A Madrid i Barcelona els canvis s’han notat després de només una setmana de confinament, segons un estudi de l’ONG mediambiental Greenpeace. A causa de la reducció del 60% del trànsit a les dues ciutats, l’aire hi és més net.

Gràfic que mostra com s’ha reduït la contaminació a Madrid després de les mesures de confinament. (Greenpeace)

A Itàlia no s’ha notat només la millora de la qualitat de l’aire, segons mostra un vídeo difós per l’Agència Espacial Europea.

L’aigua dels canals de Venècia ara es veu més clara i fins i tot s’hi poden veure peixos. Com que ja no circulen góndoles ni barques pels canals, els sediments es queden al fons i no enterboleixen l’aigua, va explicar un portaveu de l’ajuntament a la cadena CNN.

Malgrat la caiguda en les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle, els experts assenyalen que és una situació temporal. Quan s’acabin les mesures d’aïllament social, els nivells de contaminació podrien tornar a ser com abans si no es prenen mesures per controlar les emissions generades per les nostres activitats quotidianes.

 

Persones més vulnerables per la contaminació

Que la contaminació es redueixi no és només una bona notícia per al medi ambient: també ho és per a la salut de les persones.

Segons l’organització European Public Health Alliance (EPHA), les persones que viuen a ciutats i entorns contaminats poden ser més vulnerables al nou coronavirus.

D’acord amb l’EPHA, la pol·lució de l’aire pot causar hipertensió, diabetis i malalties respiratòries. Aquesta mena de malalties podrien fer que les persones que les pateixen desenvolupin símptomes més greus de la Covid-19.

Descarrega’t de forma gratuïta els recursos didàctics sobre el coronavirus aquí.

 

 

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -