Museus i galeries d’art de tot el món permeten fer visites virtuals durant el confinament pel coronavirus
Els museus i les galeries d’art s’han vist obligats a tancar les portes per evitar la propagació del coronavirus. Són llocs on es concentra molta gent i evitar les aglomeracions és una de les principals mesures imposades pels governs.
Per fer més suportable el confinament, molts centres han impulsat iniciatives per portar la cultura a les cases: visites i exposicions virtuals, activitats per a nens i nenes…
Aquests són alguns dels museus i galeries que pots visitar des del sofà de casa teva. Planta cara a l’avorriment amb la cultura!
Museu d’Art Modern (Nova York)
El Museu d’Art Modern de Nova York, conegut popularment com el MoMA, compta amb una de les col·leccions d’art modern i contemporani més importants del món. Acull peces de Van Gogh, Mondrian, Pollock o Warhol.
La seva pàgina web disposa d’un apartat amb obres d’art comentades per a nens, algunes disponibles en castellà com La nit estelada de Van Gogh, Els tres músics de Picasso o la Roda de bicicleta de Duchamp.
Dimarts va publicar a Twitter la fotografia Soap Bubbles [Bombolles de sabó] feta per Berenice Abbott el 1946. Així recordava als seus seguidors que “la bellesa pot existir en qualsevol lloc, fins i tot en les bombolles de sabó (i rentant-se les mans)”.
Friendly reminder that beauty can exist anywhere, even in soap bubbles (and to wash your hands 🧼👏)
📸Berenice Abbott, “Soap Bubbles,” 1946 pic.twitter.com/ZxzvKhnCQj
— MoMA The Museum of Modern Art (@MuseumModernArt) March 24, 2020
Museu del Louvre (París)
El Museu del Louvre de París és el museu d’art més visitat del món. Ara, amb l’etiqueta #LouvreChezVous [Louvre a casa], intenta mantenir viva la flama del museu durant el confinament.
La web del museu permet visitar-lo de manera virtual, caminar per les sales i contemplar grans obres de pintors com Delacroix, Rembrandt o Tintoretto, a més de visitar obres mestres com La Gioconda de Leonardo da Vinci o la famosa escultura de la Venus de Milo.
També es poden visitar les antiguitats de l’Egipte faraònic, entre les quals hi ha l’Escriba assegut. D’altra banda, l’exposició Louvre medieval permet contemplar les restes i els fossats de l’antiga fortalesa del Louvre.
Expérimentez le #LouvreChezVous : retrouvez nos vidéos sur notre chaîne YouTube ! ⏯
🔸 Revivez les conférences #AuditoriumLouvre
🔸 Suivez les YouTubeurs dans le musée
🔸 Retrouvez les présentations d'expositions avec les commissaires#MuseumFromHome 👇 https://t.co/K83UD0lZL9— Musée du Louvre (@MuseeLouvre) March 21, 2020
Museu Britànic (Londres)
La Pedra Rosetta que va permetre desxifrar els jeroglífics de l’antic Egipte, els frisos del Partenó d’Atenes, les restes del mausoleu d’Halicarnàs… Són alguns dels trossos d’Història que omplen el Museu Britànic de Londres.
A través de l’etiqueta #MuseumFromHome [Museu des de casa], ens convida a recórrer més de 60 galeries virtuals, com la que dedica a les escultures egípcies. I és que el Museu Britànic és l’espai interior més gran visitable a Google Street View.
A més dels monuments, objectes històrics i peces arqueològiques, la pàgina del museu també recull gravats i dibuixos, una selecció d’art gràfic occidental amb obres de Miquel Àngel, Goya o Henry Moore.
🏛 Did you know the Museum is the largest indoor space on Google Street View?
Peruse more than 60 galleries at your leisure as we #MuseumFromHome – drop in to the Egyptian Sculpture Gallery here: https://t.co/y2JDZvWOlM pic.twitter.com/0FyV4m6ZuP
— British Museum (@britishmuseum) March 23, 2020
Galeria dels Uffizi (Florència)
Itàlia, un dels països més castigats pel coronavirus, compta amb infinitat de museus interessants. I la majoria ofereixen accés a les seves obres en format virtual.
Un d’aquests és la Galeria dels Uffizi, situada en un palau de Florència. En aquest museu hi ha les obres més representatives del Renaixement, com El naixement de Venus de Botticelli.
En la seva pàgina web podràs consultar 400 obres d’art, entre pintures, frescos, escultures i objectes. També hi pots veure una col·lecció de roba de fa gairebé 500 anys.
#ilmuseoacasatua! Online più di 400 opere sul nostro sito! Dipinti, affreschi, sculture, oggetti d'arte, ambienti, e le meraviglie del Giardino di Boboli. Cosa aspetti? Basta un click
👉👉👉👉https://t.co/mUwme9ZbJN pic.twitter.com/FXHWSCzycU— Gallerie Uffizi (@UffiziGalleries) March 12, 2020
Museu del Prado (Madrid)
El Museu del Prado de Madrid és un dels més importants del món quant a pintura europea dels segles XVI-XIX. Exposa obres de Velázquez, Goya, El Greco , Tiziano, Rubens o El Bosco, entre molts altres.
La seva pàgina web allotja aquests dies els quatre capítols de la sèrie 200. Una noche en el Prado, que es va fer el 2019 amb motiu del bicentenari del museu. El documental n’ofereix una imatge insòlita perquè va ser enregistrat de nit, quan està tancat al públic.
Aquesta i altres iniciatives es difonen a les xarxes socials amb l’etiqueta #PradoContigo. S’inclouen comentaris d’experts de les principals obres, a més d’un joc per a famílies i abundant material didàctic per a tots els nivells educatius.
#PradoEducación #PradoContigo
Busca y encuentra los personajes especiales de la sala 28 y 29 del Prado:
☐ Rubens dando órdenes
☐ Un caballo orgulloso
☐ Alguien con cosquillas
☐ Eduardo Arroyo interpretando "Las tres Gracias"
☐ El perro de Goya y un personaje del Bosco pic.twitter.com/GbXVlbLmve— Museo del Prado (@museodelprado) March 24, 2020
Fundació Joan Miró (Barcelona)
L’obra de Joan Miró (1893-1983) sol ser molt popular entre els més joves. Els seus quadres, escultures i objectes, plens de colors vius i formes bàsiques, són una bona opció per introduir-se en el món de la pintura, l’escultura o la ceràmica.
La Fundació Joan Miró es troba a la muntanya de Montjuïc, a Barcelona. Aquests dies ha posat en marxa la iniciativa “Miró a casa”, que acosta la figura de l’artista als visitants virtuals a través de la seva pàgina web i de les xarxes socials.
En el canal de Youtube de la Fundació es poden veure els 35 vídeos de Play Miró, un recorregut per la vida i l’obra de l’artista pensat per al públic familiar, mentre que la iniciativa Miró en Joc explica els seus processos creatius als més petits.
🆕 Avui comença #Miróacasa, una iniciativa digital per a tots els públics! Ja podeu començar a divertir-vos amb el primer 🖌️ “Miró en joc”, una col·lecció de jocs per a nens i nenes de totes les edats. ➡️ https://t.co/yPqMYec1cv #Miróacasa #museusacasa #sharingMiró pic.twitter.com/bojPjAkCmV
— Fundació Joan Miró, Barcelona (@fundaciomiro) March 20, 2020
Descarrega’t de forma gratuïta els recursos didàctics sobre el coronavirus aquí.