24 novembre 2024
spot_img
24 novembre 2024

Les conseqüències de la guerra

La destrucció provocada pels combats i les condicions de l’armistici van dificultar la recuperació després de la Guerra

La Primera Guerra Mundial (1914-1918) va ser la primera guerra en què van participar països de tots els continents. El conflicte va començar i es va desenvolupar sobretot a Europa, però els dos bàndols van buscar aliats més enllà de les seves fronteres.

A principis del segle xx, els grans imperis volien mantenir el seu poder i els seus dominis, però la guerra va marcar una era de nous estats independents.

Milions de soldats van lluitar en una guerra de trinxeres en què les condicions eren infrahumanes. La tecnologia armamentística va evolucionar moltíssim en quatre anys: van aparèixer noves armes automàtiques, canons i tancs encara més mortífers.

A més a més de les víctimes mortals i les ciutats arrasades, la Primera Guerra Mundial va provocar l’escassetat d’aliments i va perjudicar l’economia de diversos països. Per això també se la coneix com la Gran Guerra.

https://www.instagram.com/p/Bm4uM2BnHPj/?utm_source=ig_embed

Milions de soldats i civils morts

 

Encara no se sap amb exactitud quanta gent va morir durant la guerra. Les dades oficials parlen d’uns 9 milions de soldats i 7 milions de civils morts durant els combats.

A més a més, 6 milions de persones van morir per culpa de la gana, les malalties i la falta de recursos derivats de la guerra. Va haver-hi més de 20 milions de ferits.

Soldats morts després d’una batalla a França. (AFP)

La Primera Guerra Mundial va tenir lloc en una època en la qual la Revolució Industrial estava molt avançada i va permetre desenvolupar armament nou, com les armes i els canons automàtics, els carros blindats, els avions i submarins de combat.

També es va començar a experimentar amb els primers gasos tòxics, com el gas mostassa, que no era letal però incapacitava els soldats al terreny de combat, de manera que no es podien defensar.

https://www.instagram.com/p/BpfCaashuqB/?utm_source=ig_embed

Tant als països vencedors com als vençuts, les ciutats, fàbriques i camps de cultiu van quedar arrasats. La guerra va ser molt cara per a alguns països, que van quedar arruïnats i van trigar dècades per recuperar l’economia.

Un dels pocs aspectes positius de la guerra va ser la incorporació de la dona al món laboral: davant la falta d’homes, que estaven lluitant al front, elles van ocupar el seu lloc a les fàbriques i el seu paper en la societat va començar a ser reconegut.

Les dones van entrar a treballar a les fàbriques sobretot per fabricar munició per a la guerra, però també per enviar provisions al front de batalla. (AFP)

Un armistici fallit

 

L’Armistici de la Primera Guerra Mundial es va signar l’11 de novembre de 1918, ara fa 100 anys. L’objectiu era aturar els atacs i construir la pau, però els vencedors van tenir una actitud de revenja que no va afavorir la reconciliació.

Les condicions de l’Armistici de Compiègne imposaven dures represàlies contra Alemanya, el país de la Triple Aliança que havia liderat l’ofensiva.

Alemanya va perdre totes les colònies i part del seu territori, va ser obligada a entregar totes les armes i desmilitaritzar-se, a més de pagar una quantiosa indemnització pels danys provocats.

Durant dècades, els alemanys van estar limitats per aquestes sancions, la qual cosa va alimentar el ressentiment contra els països vencedors (França, Regne Unit, Estats Units) i va facilitar el creixement del nazisme.

Adolf Hitler va aprofitar el descontentament de la població per guanyar suports amb les seves idees feixistes. L’aparició del nazisme va donar motiu a la Segona Guerra Mundial.

El món canvia les fronteres

 

El final de la guerra també va tenir conseqüències geopolítiques. Les grans potències europees van participar en el conflicte per defensar les seves colònies i ampliar els seus dominis conquerint el territori de les altres.

No obstant això, el resultat final va ser molt diferent. La Primera Guerra Mundial va suposar la fi dels quatre grans imperis a Europa: l’Imperi Austrohongarès, l’Imperi Otomà (actual Turquia), l’Imperi Alemany (que incloïa parts de França, Bèlgica i Dinamarca) i l’Imperi Rus.

La desaparició dels imperis significava també el naixement de nous països, sobretot a l’Europa central, com Àustria i Hongria, Estònia, Letònia, Lituània, Ucraïna o Iugoslàvia (que més tard es dividiria en Eslovènia, Sèrbia i Montenegro).

https://twitter.com/elOrdenMundial/status/644614833535623168

El Tractat de Versalles de 1919 el van firmar més de 50 estats que volien la pau. Per aconseguir-la van crear la Societat de Nacions, un organisme internacional que promovia la cooperació entre països i que va ser el precursor de les Nacions Unides.

Desgraciadament, la Societat de Nacions no va poder prevenir la Segona Guerra Mundial.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano Català English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -