La Primera Guerra Mundial va contribuir al desenvolupament de tecnologia militar més letal, com tancs, submarins i avions
La guerra sol impulsar el desenvolupament de noves tecnologies: la majoria d’invents són armes més mortíferes per utilitzar contra l’enemic i més bones defenses per als soldats. La Primera Guerra Mundial va suposar un abans i un després per a la tecnologia militar.
El conflicte es va organitzar entorn de les trinxeres, on els soldats de cada bàndol s’amagaven de les bales dels seus oponents. Per atacar les trinxeres, entre 1914 i 1918 es van inventar els tancs i es van millorar les capacitats dels avions.
Lámina: Estadounidenses con un fusil ametrallador Chauchat. Al cuerpo expedicionario se le equipó en gran parte con material francés. Primera Guerra Mundial, 1918. pic.twitter.com/9Fsl1qXyNl
— 📚 Historia Militar 🪖 (@HistoriaMilita) October 29, 2018
La majoria de les tecnologies nascudes durant la Gran Guerra s’han utilitzat en guerres posteriors, fins i tot en l’actualitat.
Tecnologia en el camp de batalla
Una de les armes més comunes durant la Primera Guerra Mundial era la metralladora. Com a conseqüència, al camp de batalla els soldats no podien sortir de les trinxeres i avançar sense que les bales disparades a distància els toquessin.
Els anglesos van dissenyar un vehicle per poder avançar les posicions evitant els trets: el tanc. Poc després, els francesos i els alemanys en van prendre nota i van desenvolupar altres models d’aquest vehicle blindat.
https://www.instagram.com/p/BZD-TjdBjlN/?utm_source=ig_embed
En aquella època es va inventar també el llançaflames: s’utilitzava per reduir els soldats enemics sense destruir-ne els búnquers, així aquests espais podien ser reutilitzats per l’enemic. El mateix passava amb les granades.
Un altre tipus d’armament utilitzat per primera vegada durant aquest conflicte va ser el gas verinós. Era una de les armes més temudes pels soldats, perquè els seus efectes eren molt dolorosos i podien durar hores. Com a conseqüència van aparèixer les màscares antigàs.
https://www.instagram.com/p/d87L8yGSa0/?utm_source=ig_embed
Desenvolupament accelerat dels avions
La innovació tecnològica en temps de guerra se centra especialment a desenvolupar artefactes per matar, però alguns invents poden tenir usos no bèl·lics després del conflicte.
Les millores als aeroplans durant la Primera Guerra Mundial van contribuir al desenvolupament de l’avió modern, per exemple.
Quan la guerra va esclatar el 1914, feia poc més de deu anys que s’havia inventat el primer avió. Com que els veien un gran potencial bèl·lic, tots dos bàndols van adaptar aquestes màquines perquè suportessin bombes i metralletes molt pesants.
#WW1 Spectacular #photo showing a German navy operated Fokker EIII fighter plane in 1915, #history @navalhistorian pic.twitter.com/kqnAdTrgoN
— Rob 'Old Variant' S. (@GerMilHistory) February 1, 2014
Durant la guerra també va establir-se un control del trànsit aeri. L’exèrcit dels Estats Units va ser el primer a instal·lar ràdios a bord que permetien als pilots comunicar-se en ple vol amb els controladors a terra.
El control del trànsit aeri és avui essencial per mantenir l’ordre i la seguretat a l’espai aeri que comparteixen les desenes de milers de vols que hi ha cada dia.
Una guerra naval
Durant la Primera Guerra Mundial, la guerra per mar va adquirir molta importància i es va accelerar el desenvolupament dels submarins, que ja s’havien utilitzat en guerres anteriors.
Y ya es la ultima! Una curiosidad: Submarino alemán U.56 en el dique seco. Santander. 1918 pic.twitter.com/ulorwEmX
— Itziar Ochoa (@itziar_ochoa) September 17, 2012
Per atacar els submarins es va inventar la “càrrega de profunditat”, una bomba que es llança des de la coberta d’un vaixell i explota quan aconsegueix una determinada profunditat.
Per incrementar-ne el poder de destrucció, es van inventar tecnologies com l’hidròfon per detectar la posició de submarins amb precisió.
Al mateix temps es van desenvolupar els portaavions: grans vaixells que permeten als avions enlairar-se i aterrar a la coberta.
Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English