Milers de milions de persones es comuniquen mitjançant plataformes com Twitter, YouTube o Instagram
Al voltant de 3.810 milions de persones al món utilitzen les xarxes socials, segons l’últim informe de DataReportal. És gairebé la meitat de la població del planeta, que compta actualment amb gairebé 7.800 milions de persones, segons Worldometers. La més popular segueix sent Facebook amb 2.498.000, seguida amb 2.000 milions per WhatsApp i YouTube, d’acord amb el portal Statista.
Entre les més utilitzades es troben també diverses xarxes socials xineses com WeChat, QQ, Qzone o Weibo. WeChat també es coneix com “super app”, a causa de la multiplicitat de serveis que ofereix. Es podria definir com una barreja entre WhatsApp, Twitter, Facebook i Google Play. Actualment és molt difícil portar una vida normal a la Xina sense l’aplicació, ja que es fa servir per afegir contactes, per demanar un taxi o fins i tot per pagar els rebuts de l’aigua.
L’organització Reporters sense Fronteres explica en un article que les autoritats xineses utilitzen l’aplicació per censurar i vigilar els seus ciutadans.
Les xarxes socials han anat evolucionant amb el temps i afegint més funcionalitats. A més, cada vegada més persones les utilitzen com a part del seu dia a dia.
L’informe de DataReportal assenyala també que els usuaris que accedeixen a les xarxes socials a través del telèfon mòbil són ja el 99%. És per això que cada vegada guanyen més representativitat plataformes pensades exclusivament per a ser utilitzades mitjançant el telèfon intel·ligent, com Instagram, Snapchat o, recentment, TikTok, molt populars entre els adolescents.
No obstant això, tot i que milions de persones estan constantment interactuant a les xarxes socials i s’han convertit en canals de comunicació habituals, encara hi ha moltes persones que no tenen accés a internet. A l’Àfrica, Orient Mitjà i part d’Àsia, moltes persones no disposen d’accés a internet, de manera que l’ús de les xarxes socials és molt menor que en els països desenvolupats.