Bibiana Steinhaus, Stephanie Frappart, Victoria Petrova i Anna Zardaín són pioneres de l’arbitratge femení
Per Arnau Casas i Aleix Castells
Al món hi ha 80.545 àrbitres, un 10% del total d’àrbitres (homes i dones), segons un estudi publicat al 2019 per la Federació Internacional de Futbol Associació (FIFA).
Al continent europeu, Alemanya i França són líders en l’aposta del futbol i l’arbitratge femení. A nivell mundial, Estats Units, Canadà i Austràlia encapçalen la llista de països que també han apostat fortament per l’esport femení i, més concretament, pel món de l’arbitratge.
Bibiana Steinhaus i Stephanie Frappart, a nivell europeu, han sigut pioneres en el món de l’arbitratge femení en els darrers anys. A Catalunya, Anna Zardaín va ser la primera àrbitra en el futbol català i Victoria Petrova ha arribat a dirigir partits de la Lliga Primera Iberdrola, a Espanya.
FÚTBOL ⚽️ | Hoy se disputa en Granada la gran #FinalCopaReina que enfrentará al @AtletiFemenino frente a la @RealSociedad y será dirigido por nuestras compañeras:
🕴Loli Martínez Madrona
📺Ainara Acevedo Dudlet
🚩Guadalupe Porras Ayuso
🚩Rita Cabañero Mompo#ReinasDeLaCopa pic.twitter.com/MrYC8c04Rj— Asociación Española de Árbitros (@ArbitrosEsp) May 11, 2019
Referents a nivell europeu
Bibiana Steinhaus ha estat la primera dona en arbitrar un partit de futbol de la Bundesliga, a Alemanya. Va ser un encontre disputat entre el Hertha de Berlín i el Werder Bremen durant la temporada 2017-2018.
És important recalcar que a finals dels anys setanta, en els inicis de l’arbitratge femení a Alemanya, el total d’àrbitres era de 440 i suposaven el 0,8% del total dels àrbitres federats. Actualment, les 1.530 àrbitrres del fútbol alemany suposen un 2% respecte al total del país.
#ICYMI – The #Bundesliga is getting its first ever female referee! Congratulations Bibiana #Steinhaus! 👉 https://t.co/mziSa5KksY pic.twitter.com/jo4t6GO8ET
— Bundesliga English (@Bundesliga_EN) May 19, 2017
La francesa Stephanie Frappart va ser en 2019 la primera dona en arbitrar una final masculina de la Supercopa d’Europa, entre el Liverpool i el Chelsea. També ha estat la primera dona en arbitrar un partit de la Ligue 1 (França) entre l’Amiens SC i l’Estrasburg.
#LiverpoolChelsea: miss #Frappart supera l’esame della #Supercoppa https://t.co/3iX4Lv3VZA
— GazzaMondo (@ETGazzetta) August 14, 2019
Petrova, un model d’arbitratge
La catalana Victoria Petrova fou àrbitra professional fins el 2019 i va dirigir partits en la Lliga Iberdrola a Espanya. “El públic està normalitzant que les dones puguin ser àrbitres sense considerar-ho un tema tabú”, explica Petrova.
Abans de començar a arbitrar partits, Petrova mai havia jugat a futbol. La àrbitra catalana reconeix que de l’arbitratge no es fàcil viure, però “es pot compaginar perfectament amb els estudis o una feina fixa”.
Destacaría la parte final de las declaraciones. Me extraña que una árbitra del nivel de Victoria Petrova no esté pitando máximas categorías nacional MASCULINAS. Da gusto cuando te pitan así. Si a veces hay quejas también hay que destacar cuando se tiene un nivel tan alto. https://t.co/IcQw1oSACw
— Jordi Ferrón Forné (@Jordi_Ferron) December 10, 2018
Zardaín, referent a nivell català
Actualment, hi ha 123 dones àrbitres federades en Catalunya enfront dels 1.864 homes àrbitres, segons la Federació Catalana de Futbol. Respecte a l’any 2018, tot just ha augmentat un 1% i, ara, de cada cent àrbitres a Catalunya, només sis són dones.
Anna Zardaín es va retirar com àrbitra la temporada 2013-2014 i, des 2018, és la directora tècnica del Comitè Tècnic d’àrbitres Català (CTAC). “Ens trobem en una època de transició on l’arbitratge femení va evolucionant paral·lelament amb el futbol masculí“, contextualitza Zardaín. Actualment en el futbol masculí només hi ha 17 àrbitres per sobre de la Tercera Catalana.
Zardaín va ser la primera àrbitra en partits de futbol base a Catalunya. Per a ella, “l’objectiu és fomentar la participació de dones en l’arbitratge i equilibrar el nombre d’homes i dones”.
#arbitres #futbolcat | A falta de confirmació oficial, Ainara Acevedo Dudley es convertirà en la segona col·legiada catalana que xiula a #3div5, després d'Anna Zardain López.
En una estona, a https://t.co/eWtIxwT58h, els ascensos 2018-2019 pic.twitter.com/Yb6l7rnA9z
— FutbolCatalunya.com (@FutbolCatalunya) June 19, 2018
Amb el testimoni d’aquestes dones, el món de l’arbitratge femení ha fet un pas endavant. Tot i això, falta molt camí per recórrer i la representació femenina en l’arbitratge continua sent molt baixa respecte a la masculina.
Informació elaborada amb la col·laboració de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVIC-UCC). La proposta de tema s’emmarca en la convocatòria del Pacto de Estado contra la Violencia de Género 2020 (PEVG).
Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.