Per a moltes esportistes és difícil viure del futbol femení
Per Queralt Arias i Roger Isern
El futbol femení als Estats Units destaca per les seves bones instal·lacions, millors salaris que els que reben jugadores d’altres països i major atenció pública i mediàtica. A més, les universitats nord americanes bequen els esportistes d’elit, homes i dones.
En aquestes condicions, de les 552 jugadores que van participar al Mundial Femení de Futbol de 2019, 73 entrenen en clubs dels Estats Units, és a dir, al voltant del 13%.
Una de les futbolistes que està vivint l’experiència nord-americana és Elena Viñas. La ex jugadora del Girona i del RCD Espanyol va decidir jugar al futbol com esportista internacional als Estats Units amb una beca universitaria. Actualment, juga en el Valdosta State University, en la Segona Divisió de la Conferència Sur.
⚽ La futbolista I-Con Elena Viñas ya lo tiene todo preparado para empezar su aventura como student-athlete en Flagler College, Florida 🌴. Good luck!!!!! 🔜🇺🇸 pic.twitter.com/kxjF1OnL41
— I-Con Sports (@I_Con_Sports) June 12, 2018
Estats Units, el millor país per les futbolistes
“Estats Units ha convertit l’esport en un negoci i ens permet a les atles desenvolupar-nos a un nivell molt alt”, comenta Viñas.
Allà el futbol té més contacte i potència física. L’aspecte físic és igual o més important que l’habilitat tècnica futbolística. “El meu entrenador em deia que jo era futbolista, però no una atleta, i per triomfar als Estats Units has de tenir les dues condicions”, explica la jugadora del Valdosta.
Elena Viñas diu que tota la lluita que duen a terme les futbolistes és el motor per a ser considerades professionals. A Espanya, cada vegada hi ha més equips femenins, més oportunitats, més interès i més negoci en el futbol femení. No obstant això, encara falta camí per recórrer.
Viñas explica com “a Europa, el professionalisme de el futbol femení, les facilitats o les instal·lacions estan per sota de les condicions dels Estats Units ”. A Europa, poques futbolistes professionals poden viure únicament de futbol, segons l’atleta.
El futbol nord-americà continua lluitant per la igualtat
Una de les lluites del futbol femení és la igualtat salarial (enllaç). El futbol femení nord-americà segueix lluitant, amb la peculiar circumstància que la selecció femenina ha guanyat més trofeus i està generant majors ingressos que la selecció masculina.
Al març de 2019, les futbolistes nord-americanes van reclamar judicialment igualar els seus salaris i condicions als de la selecció masculina. Al juliol de 2019, durant la celebració de la victòria del Mundial de Futbol Femení celebrat a França, les futbolistes i els aficionats demanaven insistentment el pagament igualitari.
No obstant això, al maig de 2020, un jutge federal va desestimar la reclamació. La portaveu de les jugadores, Molly Levinson, va declarar en un breu comunicat que “confiem en el nostre cas i ens mostrem fermes en el nostre compromís d’assegurar que les nenes i dones no siguin menys valorades pel seu gènere“.
La resposta a Twitter de Megan Rapinoe, considerada una de les millors futbolistes de l’món i activista a favor de la igualtat de gènere i dels drets del col·lectiu LGTBIQ +, no es va fer esperar: “Mai deixarem de lluitar per la igualtat“.
We will never stop fighting for EQUALITY.
— Megan Rapinoe (@mPinoe) May 2, 2020
Informació elaborada amb la col·laboració de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVIC-UCC). La proposta de tema s’emmarca en la convocatòria del Pacto de Estado contra la Violencia de Género 2020 (PEVG).
Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.