23 novembre 2024
spot_img
23 novembre 2024

El vaixell de vapor d’en Mickey Mouse

Va ser el primer curt d’animació on el so i la música estaven sincronitzats durant tota la pel·lícula

Aquest any en fa 90 de l’estrena de ‘Steamboat Willie’, el curt d’animació amb el qual en Mickey Mouse es va fer famós.

La pel·lícula es va presentar el 18 de novembre de 1928 en el Teatre Colony de Nova York. El ratolí Mickey ja havia aparegut en altres animacions, però no havien tingut tant d’èxit.

Steamboat Willie va agradar molt al públic infantil i a la crítica, i de seguida va començar a projectar-se per tot el país. Va ser el primer curt d’animació amb música i so sincronitzats amb la imatge durant tota la pel·lícula.

Es tracta d’una animació en blanc i negre que dura poc més de 7 minuts, realitzada amb la tècnica d’animació original: cada escena està composta per diversos dibuixos amb petites variacions entre l’un i l’altre que, quan es projecten seguits, fan l’efecte de moviment.

El curt és un homenatge a Buster Keaton, un dels grans actors de cinema mut als Estats Units, que el 1928 havia estrenat un llargmetratge titulat Steamboat Bill Jr.

En la pel·lícula, en Mickey Mouse és el grumet d’un vaixell de vapor. Ha d’aguantar el mal humor del seu cap, en Pete, mentre neteja la coberta i cuida del bestiar a bord. També apareix la seva xicota, la Minnie.

 

La màgia del cinema sonor

A principis del segle passat, la majoria de pel·lícules eren mudes. Incloïen subtítols per mostrar el diàleg i de vegades anaven acompanyades per una banda sonora (un enregistrament o una orquestra tocant en directe).

A la fi de 1920 van començar a aparèixer les primeres pel·lícules amb so, la qual cosa va suposar tota una transformació en la manera de narrar la història.

En el cas de Steamboat Wilie, Walt Disney en persona va posar les veus per al curt: no hi havia diàleg, només se sentien grunyits, xiulades o crits dels protagonistes.

La melodia que sona en la pel·lícula és Turkey in the Straw, una cançó popular dels Estats Units.

A principis de segle xix, aquesta melodia se solia utilitzar en els minstrel, espectacles en què cantants blancs es pintaven la cara de negre i cantaven cançons la lletra de les quals es burlava de la població afroamericana.

Per aquest motiu, el curt va ser criticat per utilitzar aquesta melodia amb connotacions discriminatòries.

D’altra banda, el maltractament animal que es reprodueix en la història (quan en Mickey fa servir els animals com a instruments) va fer que algunes escenes estiguessin censurades durant anys.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano Català English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -