23 novembre 2024
spot_img
23 novembre 2024

Combatre l’estigma en salut mental

Les persones que pateixen algun trastorn de salut mental han d’enfrontar-se a la discriminació i als prejudicis

Prop de 1.000 milions de persones al món viuen amb un trastorn de salut mental. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), una de quatre persones podria patir un trastorn mental al llarg de la seva vida.

La depressió és el problema de salut mental predominant a tot el món, seguit de l’ansietat, l’esquizofrènia i el trastorn bipolar. La majoria de les persones que experimenten problemes de salut mental es recuperen per complet o poden viure amb ells i controlar-los, especialment si reben ajuda des del principi.

Les persones que pateixen algun trastorn de salut mental, a més d’haver de fer front a la malaltia, han d’enfrontar-se a la discriminació i l’estigma. En molts casos, els trastorns mentals són invisibles, i els prejudicis i el desconeixement poden fer la vida dels pacients més difícil. Expressions com “no té res” o “només vol cridar l’atenció” poden resultar molt perjudicials.

https://www.instagram.com/p/CE2-pJ9lGMc/

Menys possibilitats de trobar feina

Segons la Mental Health Foundation, les persones que pateixen trastorns de salut mental tenen menys probabilitats que d’altres amb diferents tipus de discapacitat o malaltia de trobar feina, mantenir una relació estable a llarg termini o viure en un habitatge digne.

Això es deu al fet que la societat sol tenir punts de vista estereotipats sobre les malalties mentals i sobre com afecten les persones.

Molta gent creu que les persones amb trastorns de salut mental són violentes i perilloses, quan en realitat corren més risc de ser atacades o de fer-se mal a elles mateixes que de fer mal a altres persones, segons indica la fundació.

El llenguatge importa

És important evitar usar paraules que puguin contribuir a fomentar estereotips negatius. L’organització Mental Health Europe (MHE), que agrupa a més de 3.000 ONGs i associacions de salut mental d’arreu d0Europa, ofereix una sèrie de recomanacions.

Els mitjans de comunicació influeixen molt en les actituds de les persones. Per això, la Confederació Salut Mental Espanya ha elaborat una guia d’estil per a mitjans de comunicació. Recomanen fer servir un llenguatge que eviti generar o mantenir prejudicis.

Una persona que viu amb un trastorn de salut mental és molt més que la seva experiència o el seu diagnòstic. De la mateixa manera que les persones no poden descriure’s a si mateixes amb una sola paraula, és fonamental evitar l’ús del llenguatge diagnòstic quan es parla d’algú.

Es poden utilitzar expressions com: “és una persona amb un trastorn de salut mental” o “els usuaris de serveis de salut mental”, en lloc de “esquizofrènic/depressiu”, o “malalts mentals”.

 

Parla de l’experiència, no dels símptomes

És possible que en algun moment de la nostra vida experimentem angoixa, a causa de determinades circumstàncies. Aquesta experiència pot variar molt d’una persona a una altra.

Quan parlem de la salut mental d’algú, és millor parlar sobre allò que aquesta persona està experimentant, en lloc d’utilitzar termes psiquiàtrics. Termes com “malalties” o “trastorns” poden ser útils per a algunes persones a l’hora de buscar ajuda i/o suport, però també poden obstaculitzar la nostra comprensió de l’angoixa com un ampli espectre d’experiències i sentiments.

Les experiències d’angoixa poden variar molt d’una persona a una altra (Highwaystarz-Photography / Getty Images/iStockphoto)

En aquest sentit, la MHE recomana utilitzar expressions del tipus: “una persona està experimentant canvis d’humor”, “ell/ella està escoltant veus o té creences inusuals”, “ha rebut un diagnòstic de…”, “està rebent suport per…”, i aconsella evitar referir-se a les persones com: “ell/ella té un trastorn bipolar”, “malaltia mental”, “pateix de”, etc. D’aquesta manera, no vinculem la seva identitat al seu trastorn.

Informar i educar la societat és una de les mesures existents per combatre l’estigma. Per això, realitzar campanyes d’informació sobre mites i realitats, campanyes de conscienciació en mitjans de comunicació, centres educatius o altres institucions és important per viure en una societat més inclusiva.

Fonts: OMS, Mental Health Foundation, Mental Health Europe, Confederació Salut Mental Espanya

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula. També ofereix recursos d’educació mediàtica per fomentar la lectura crítica dels mitjans de comunicació. Consulta la nostra pàgina web!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -