23 novembre 2024
spot_img
23 novembre 2024

Per què el gènere influeix en la salut mental?

Les dones són més propenses a patir depressió i ansietat mentre que els homes pateixen amb més freqüència addiccions i alcoholisme

Hi ha molts factors que influeixen en la salut mental de les persones. La genètica, factors socials o culturals, experiències passades o fins i tot la classe social. El gènere també és un d’ells.

Homes i dones poden veure’s afectats de la mateixa manera per problemes de salut mental, però hi ha malalties mentals més comunes o que es diagnostiquen més en dones que en homes i viceversa.

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), això pot ser pel fet que el gènere condiciona de manera directa les experiències que viu una persona. Depenent del seu gènere, la societat li imposarà uns rols o altres i podria veure’s exposada a un tipus diferent d’experiències que puguin afectar la seva salut mental.

L’organisme apunta al fet que els episodis depressius, l’ansietat generalitzada, l’agorafòbia (por d’estar en llocs d’on és difícil escapar o disposar d’ajuda), el trastorn del pànic, els trastorns que provoquen símptomes físics (com les taquicàrdies o el mal de cap) o la hipocondria estan significativament relacionades amb els rols de gènere, entre altres factors de risc.

 

Trastorns mentals per gènere

La depressió s’ha convertit en la primera causa mundial de discapacitat, segons l’OMS: es calcula que afecta a més de 300 milions de persones. Però aquesta malaltia és dues vegades més comuna entre les dones que entre els homes.

Elles també tenen el doble de possibilitats de patir un trastorn d’estrès posttraumàtic (TEPT). Les dones són les principals víctimes de violència sexual i/o de maltractament, fets que fan augmentar molt les probabilitats de desenvolupar aquest trastorn.

Pel que fa als homes, solen ser diagnosticats amb més freqüència per la seva dependència a l’alcohol. L’OMS apunta que un 20% dels homes seran addictes a la beguda al llarg de la seva vida en comparació al 8% per a les dones.

Els homes són més de tres vegades més propensos a ser diagnosticats amb un trastorn antisocial de la personalitat que les dones. És un trastorn que provoca que la persona ignori els sentiments dels altres.

Aquesta xifra, no obstant això, és menys de la meitat en dones. A més, encara que la taxa de suïcidi és més alta en homes, les dones tenen una taxa més alta d’intents de suïcidi.

 

El gènere com a factor de risc

L’OMS assenyala que és “impossible” examinar l’impacte del gènere en la salut mental sense considerar la discriminació i la violència de gènere. Per això, subratlla que els factors de risc dels trastorns mentals comuns afecten de manera desproporcionada a les dones: la violència de gènere, els desavantatges socioeconòmics, els baixos ingressos i la desigualtat d’ingressos, l’estatus i rang social baix o subordinat i la responsabilitat incessant per la cura dels altres.

D’altra banda, els estereotips també juguen un paper en el diagnòstic de la salut mental. Elles són més propenses a ser diagnosticades amb depressió, ansietat i trastorns mentals comuns. Segons xifres de l’OMS, les dones tenen un 48% més de possibilitats de rebre medicació psiquiàtrica.

 

A més, la tendència dels homes a no demanar ajuda psicològica o a no mostrar símptomes de depressió és un altre dels motius pels quals hi ha alguns trastorns mentals que es diagnostiquen més en un gènere que en un altre.

Per això, l’OMS assenyala que és necessari tenir en compte el gènere quan es diagnostica una malaltia mental i es tracta. Si els factors de risc als quals s’enfronten homes i dones són diferents, llavors la seva gestió hauria de tenir característiques diferents en funció del gènere.

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula. També ofereix recursos d’educació mediàtica per fomentar la lectura crítica dels mitjans de comunicació. Consulta la nostra pàgina web!

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -