18 desembre 2024
spot_img
18 desembre 2024

Nelson Mandela: seguint el camí cap a la llibertat

Dos llibres i una pel·lícula per conèixer la figura del líder sud-africà Nelson Mandela quan es compleixen 100 anys del seu naixement

El 18 de juliol de 1918, en un petit llogaret de Sud-àfrica, naixia Nelson ‘Rolihlahla’ Mandela. Aquest jove de la tribu thembu va passar 27 anys a la presó per defensar els drets dels negres, però va acabar liderant la reconciliació de blancs i negres al seu país.

A principis del segle passat, moltes zones de l’Àfrica encara eren colònies de països europeus. Sud-àfrica seguia sota el control d’anglesos i bòers (descendents de colons germànics) que havien imposat un sistema polític basat en la segregació: l’apartheid.

Durant dècades, blancs i negres van estar separats i no tenien els mateixos drets. Hi havia transport públic, escoles, hospitals, parcs i platges només per a blancs; els negres tenien accés a menys serveis i de pitjor qualitat.

Mandela va dedicar la seva vida a lluitar per la igualtat i no va renunciar mai al seu ideal de justícia. Després de passar gairebé 30 anys a la presó, va aconseguir unir una societat dividida i enfrontada i construir un país en el qual totes les persones tenien els mateixos drets.

El 1993 va rebre el Premi Nobel de la Pau i el 1994 es va convertir en el primer president negre de Sud-àfrica. Mandela va morir el 5 de desembre del 2013 i el Mandela Day es va instituir pel seu aniversari, el 18 de juliol.

https://www.instagram.com/p/BIBEQD1Axot/?utm_source=ig_embed

Et presentem dos llibres i una pel·lícula perquè coneguis la història de ‘Madiba’ (així se l’anomenava afectuosament) i el que va aconseguir a través de la lluita no violenta.

‘El camí cap a la llibertat’ (2018)
ANTONIO LOZANO

El títol d’aquesta novel·la fa referència al llibre El llarg camí cap a la llibertat (1995), l’autobiografia de Mandela.

El protagonista d’El camí cap a la llibertat és en Walter, un besnet de Nelson Mandela que tenia 13 anys quan Madiba va morir. Fins aleshores no s’havia demanat realment mai qui era el seu besavi, però en aquell moment va voler entendre realment tot el que havia fet per Sud-àfrica.

En Walter segueix els passos del seu besavi i parla amb persones que el van conèixer per saber com era la seva vida durant l’apartheid, tot el que va sacrificar per la seva lluita i com va afectar això la seva família.

https://www.facebook.com/anayainfantilyjuvenil/photos/a.220920994771275/766784300184939/?type=3

‘El factor humà’ (2008)
JOHN CARLIN

El periodista John Carlin va treballar com a corresponsal a Sud-àfrica entre 1989 i 1995. Allà va viure els anys més emocionants del país: des de l’alliberament de Nelson Mandela, que havia passat 27 anys a la presó, fins al canvi de govern i la fi de l’apartheid.

Quan guanya les eleccions i es converteix en president el 1994, Sud-àfrica estava molt dividida: blancs i negres havien viscut enfrontats durant dècades. Mandela sabia que havia d’apel·lar als sentiments i les emocions dels sud-africans per unir el país. I ho va fer a través de l’esport.

El Mundial de Rugbi de 1995 se celebrava a Sud-àfrica. El rugbi havia estat sempre un esport propi dels blancs, la classe opressora, però Mandela va utilitzar el factor humà de l’esport perquè tothom, blancs i negres, superés les diferències i donés suport al mateix equip.

‘Invictus’ (2009)
CLINT EASTWOOD

Aquest capítol crucial de la història sud-africana també va inspirar la pel·lícula Invictus, dirigida per Clint Eastwood i protagonitzada per Morgan Freeman, en el paper de Nelson Mandela, i Matt Damon com a François Pienaar, el capità de la selecció sud-africana de rugbi.

Seguint l’argument de la novel·la El factor humà, el film mostra el poder de l’esport per unir. La divisió era tan forta, que els negres preferien donar suport a l’equip anglès abans que a la seva pròpia selecció.

Mandela va comptar amb l’ajuda del capità de la selecció, François Pienaar, per superar els recels i la desconfiança de les dues parts i portar l’equip fins a la final. El que estava en joc, en aquest cas, era molt més que un trofeu.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano Català English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -