L’informe científic més recent adverteix que hem de limitar l’escalfament global per sota d’1,5 °C
El 2015, països de tot el món es van reunir a París per dissenyar un pla contra el canvi climàtic: l’Acord de París. 195 països en van acordar el text i va entrar en vigor l’any següent.
L’Acord de París estableix que hem de reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle per limitar l’escalfament global.
Segons aquest Acord, l’any 2100 la temperatura mitjana del planeta no pot haver augmentat més de 2 °C respecte a la temperatura d’abans de la Revolució Industrial, que va començar a mitjan segle xviii.
El #AcuerdoDeParís supuso un momento histórico para actuar contra el #CambioClimático y construir un futuro mejor para todos. Ahora, en la #COP24, necesitamos finalizar las directrices de implementación para hacer de este acuerdo una realidad y desencadenar la #AcciónClimática. pic.twitter.com/TyEwKzY5NH
— ONU Cambio Climático (@CMNUCC) November 27, 2018
Però a més a més de no superar els 2 °C, l’Acord fixa que l’augment de temperatura ha de mantenir-se tan a prop com sigui possible d’1,5 °C per evitar els pitjors impactes del canvi climàtic.
En l’actualitat ja podem veure algunes de les conseqüències del canvi climàtic, com sequeres, inundacions i altres successos extrems. Aquests efectes són deguts al fet que la temperatura ja ha augmentat un grau respecte al període preindustrial.
Escalfar el planeta menys d’1,5 °C encara és possible
El Grup Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (IPCC per les seves sigles en anglès) és una organització internacional d’experts en canvi climàtic. El grup va ser establert per l’ONU i la seva funció és elaborar informes científics objectius.
En la reunió de París, l’ONU i els països participants van sol·licitar a l’IPCC un estudi sobre els impactes que tindria el canvi climàtic a la Terra si aconseguíssim controlar l’escalfament global per sota d’1,5 °C.
El informe de 1,5 ºC del IPCC es un toque de atención para mantener firmes los objetivos del #AcuerdoDeParís, no solo con miras a la conferencia de la ONU sobre el #CambioClimático, sino para el futuro > https://t.co/IssJCaYkFx @IPCC_CH #COP24 #ObjetivosDesarrolloSostenible pic.twitter.com/FHmmD1P8d4
— ONU Cambio Climático (@CMNUCC) October 9, 2018
La primera conclusió de l’informe, publicat aquest any, és que limitar la temperatura mitjana del planeta per sota d’1,5 °C encara és possible, però només si s’actua urgentment.
Les prediccions dels científics apunten que aconseguirem i superarem aquesta temperatura entre 2030 i 2050, però que es podria tornar a reduir i estar per sota de l’objectiu el 2100.
!!SE ACABO LA FIESTA¡¡
Nuevo informe del IPCC: -45% en 2030 y -100% en 2050 de emisiones, para cumplir el Acuerdo de Paris y no superar los +1.5 grados de aumento de la temperatura mundial.
Informe IPCC (en inglés): https://t.co/9mW0UsaUsG pic.twitter.com/rceg4GDmh9— Colapso.org (@colapso_org) October 8, 2018
Per aconseguir-ho, caldria començar a reduir les emissions ara mateix. D’aquesta manera s’aconseguirien les ¨emissions zero¨ a mitjans d’aquest segle, ja que la contaminació dels anys passats continua tenint efecte durant dècades.
Cada mig grau és important
Encara que pugui semblar poc, mig grau centígrad més de temperatura global tindria uns efectes enormes sobre el planeta.
Per exemple, si la temperatura augmenta 2 °C, el gel de l’Àrtic desapareixerà del tot en un de cada deu estius, i no en un de cada cent com passaria amb un augment d’1,5 °C.
https://www.instagram.com/p/BoucHYKgCLA/?utm_source=ig_embed
A la Mediterrània, l’àrea cremada per incendis en un estiu qualsevol augmentarà en un 62% en comparació de la situació actual, però si aconseguim un augment de només 1,5 °C l’augment serà de només un 41%.
I els esculls de coral, que ja estan greument afectats, desapareixeran a una velocitat vertiginosa: amb un augment d’1,5 ºC es destruirà entre un 70% i un 90% del coral de tot el món, però amb un augment de 2 °C desapareixerà tot.
There’s been a lot of discussion about the difference between 1.5 vs. 2 degrees warming – this WWF graphic sets out the two different scenarios. Scotland must aim for 1.5 in line with its international commitments and the recent #IPCC special report. pic.twitter.com/A4YZnVphEm
— wwfscotland 🌍 (@WWFScotland) November 26, 2018
Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula. També ofereix recursos d’educació mediàtica per fomentar la lectura crítica dels mitjans de comunicació. Treballa aquest tema a classe!