Més enllà de les tradicions i la religió, el Nadal s’ha convertit en una festa celebrada a gairebé tots els països
Cada any, a principis de desembre (a vegades molt abans), ciutats de tot el món comencen a guarnir els carrers per donar la benvinguda al Nadal.
Les festes nadalenques tenen el seu origen en la religió cristiana, que en aquestes dates celebra el naixement de Jesús de Natzaret, el Messies triat per Déu per difondre el missatge del cristianisme.
Juntament amb l’islam i el judaisme, el cristianisme és una de les religions més seguides: es calcula que hi ha més de 2.000 milions de creients cristians. Per això, els seus ritus i tradicions s’han difós per tot el món.
El calendari escolar i laboral està marcat per aquestes festes: per exemple, el 25 de desembre (Nativitat del Senyor) i el 6 de gener (Epifania) són dies festius a molts països.
No obstant això, avui dia la celebració del Nadal va més enllà de la religió.
De les tradicions al consumisme
Com a festa d’origen religiós, la celebració de Nadal va acompanyada d’una sèrie de tradicions: fer el pessebre, anar a la missa del Gall, cantar nadales, donar les estrenes de Nadal…
Moltes d’aquestes tradicions es mantenen, però n’hi ha que han donat pas a noves formes de celebrar el Nadal.
Per a alguns, les festes de Nadal s’han convertit en les vacances de Nadal: els estudiants celebren l’aturada de les classes i molts treballadors aprofiten els seus últims dies de vacances per fer un viatge d’hivern.
Tradicionalment, aquests dies serveixen per reunir tota la família. La crisi econòmica del 2008 va obligar moltes persones a emigrar, i aquestes dates són ideals per al retrobament. Tot i així, com més va més persones opten per celebrar Nadal amb els amics.
D’altra banda, el tradicional intercanvi de regals s’ha convertit en tot un negoci. Les botigues aprofiten la campanya nadalenca per fer ofertes sobre els seus productes i fomentar el consumisme, sobretot a través de les noves plataformes online que permeten comprar i retornar productes amb un sol clic.
Els estudis de consum assenyalen que els regals més comprats per als nens són les joguines, mentre que els adolescents prefereixen videojocs, llibres, roba i calçat.
Un Nadal més verd
Per Nadal també es dispara el consum energètic a les ciutats i a les llars. Els ajuntaments instal·len llums nadalencs per decorar els carrers i molts comerços amplien els horaris d’obertura.
L’augment de consum elèctric també suposa un augment de la contaminació (per generar energia s’emeten gasos contaminants). Així doncs, algunes ciutats han optat per reduir la il·luminació nadalenca o utilitzar sistemes de baix consum.
Per passar un Nadal més sostenible, podem canviar alguns hàbits de forma molt senzilla: comprar productes locals a comerços de barri (que no han hagut de ser importats de molt lluny), reduir la quantitat de paper de regal i optar per embolcalls reutilitzables, apagar els llums de l’arbre o del pessebre abans d’anar a dormir…
L’esperit nadalenc ens anima a passar bons moments amb les persones que estimem: el més important no és què o com, sinó amb qui compartim el Nadal.