28 desembre 2024
spot_img
28 desembre 2024

Primera trobada virtual: Com és l’experiència de dirigir una revista escolar digital sent alumne?

Alumnes de les redaccions escolars de Catalunya, Madrid, Múrcia, València i Bolívia posen en comú les seves experiències com a directors en el marc del projecte Revista Escolar Digital (RED)

Per Laura Colell

Els directors i directores de les diferents redaccions escolars del projecte Revista Escolar Digital (RED) han tingut l’oportunitat de reunir-se i fer treball en xarxa per poder compartir la seva experiència com a periodistes junior. Els dies 23 i 24 de març es van organitzar dos consells telemàtics que van reunir una vintena de centres d’arreu del territori, així com un centre de Bolívia.

Durant la primera jornada es van connectar els directors i directores de les revistes El Pilar Report, Badalonès Report, Fedac Salt Report, La Sínia Report, La Vall Report, Matisse ReportVerduna Escorial Vic Report. L’endemà va tenir lloc la segona trobada, aquesta vegada els protagonistes van ser les redaccions de Vilamajor Report, Fedac Sant Andreu Report, Villalkor Report, GEM Report, Ribera Report, Penyagolosa ReportDS-Santa Cruz Report.

Les sessions, moderades per l’equip de coordinació del projecte RED, van començar amb una breu presentació de l’ordre del dia. Més tard, ja va ser el torn de cadascuna de les redaccions. Van explicar d’on eren, com s’organitzaven com a redacció i quins temes havien tractat. A més a més, cada director i directora va fer menció a com utilitzaven les xarxes socials.

https://www.instagram.com/p/CM4r8u1HZQL/?utm_source=ig_web_copy_link

La trobada va servir per posar en comú de quina manera s’organitza cada redacció escolar i quines dinàmiques de treball han seguit al llarg del curs. A més, van compartir alguns dels articles més destacats de les seves capçaleres digitals per incentivar la creativitat entre ells. També va servir perquè ells mateixos resolguessin dubtes d’altres companys i per aconsellar i motivar a les diferents redaccions.

Videotrucada dels directors i directores de diferents escoles que participen en el projecte RED (23-03-2020)

Redacciones d’arreu del món

La iniciativa tenia com a objectiu compartir les experiències i els diferents punts de vista de cada redacció escolar i fomentar el treball en xarxa. Es va poder debatre sobre la metodologia de treball de cada grup i, alhora, els participants van poder conèixer com enfocaven les temàtiques de les diferents revistes segons l’entorn de cada centre.

Per primera vegada es van posar en contacte redaccions d’arreu del món, coincidint en la mateixa trobada, alumnat de Catalunya, València, Múrcia, Madrid i Santa Cruz (Bolívia), aquests últims fent un esforç extra per la diferència horària amb la península.

Els alumnes, malgrat les distàncies i la situació excepcional de la covid-19, van celebrar poder trobar-se virtualment en un moment on la comunicació és més necessària que mai. L’experiència va resultar molt positiva per tot l’equip RED, alumnat i docents i apunta a ser una activitat recurrent en el pla de treball del projecte.

Un pla d’activitats pels redactors junior

Aquests tipus d’activitats formen part del pla de treball que els alumnes segueixen setmanalment al llarg del curs i que busca fomentar el pensament crític i treballar els diferents gèneres periodístics no només des de l’aula sinó també des d’espais de treball en xarxa.

El projecte RED contempla la possibilitat de tractar l’actualitat d’entorn establint contacte amb altres punts de vista i territoris. D’aquesta manera, es pot conèixer quina és la seva realitat,  tant  a dins del centre  educatiu  com en  el seu país, la seva ciutat o la seva comarca.

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -