Cultura / Art / Notícia del Dia

El criptoart revoluciona el mercat de l’art

Mems, tuits i altres peces virtuals es venen per milers d’euros gràcies a l’ús de la tecnologia ‘blockchain’, les criptomonedes i els tokens.

Criptoart NFT
Les criptomonedes i els tokens no fungibles (NFT) han revolucionat el mercat de l'art. (Flickr)

Mems, tuits i altres peces virtuals es venen per milers d’euros gràcies a l’ús de la tecnologia ‘blockchain’, les criptomonedes i els tokens

El nom de Zoë Roth potser no et diu res, però segur que et sona un mem molt popular que mostra una nena somrient maliciosament davant una casa en flames. La Zoë és la protagonista de la foto que va donar origen a aquest mem, conegut com “Disaster Girl”. La foto la va fer el 2005 el pare de Zoe, Dave Roth. Ara la família ha venut la còpia original del mem per poc més de 410.000 dòlars.

Els compradors de “Disaster Girl” són els responsables de 3F Music, un estudi musical amb seu a Dubai que ja havia adquirit altres obres digitals com el mem “Overly Attached Girlfriend” (Noia massa obsessionada), pel qual van pagar més de 330.000 euros.

Malgrat haver venut la còpia original de la foto, la família Roth conserva els drets d’autor de la imatge, per la qual cosa podran obtenir el 10% de qualsevol venda de la imatge al futur.

https://twitter.com/sabio28/status/1388662895672766469

Com es pot vendre l’original d’una obra digital com un mem, que s’ha creat a internet? La resposta està als tokens, una mena de dispositiu digital que s’utilitza per representar el valor d’una cosa. Per vendre el mem de “Disaster Girl” s’han utilitzat un tipus de tokens anomenats NFT, les sigles de “token no fungible” en anglès.

L’ús dels tokens NFT per validar i vendre obres digitals ha donat peu a un autèntic boom del criptoart, on les obres no tenen un format físic com un quadre o una escultura sinó que es tracta de creacions digitals.

Què són els tokens

Per entendre què són els tokens hem de remuntar-nos als orígens de la criptografia (utilitzar codis i xifrats per protegir la informació) al món digital i l’aparició de les criptomonedes o monedes virtuals.

Les monedes virtuals funcionen utilitzant la tecnologia blockchain o cadena de blocs, que es crea a través de diversos ordinadors connectats en xarxa. Aquests blocs estan xifrats i només els usuaris que posseeixen el codi poden desxifrar-lo: d’aquesta manera es garanteix l’autenticitat dels continguts que es comparteixen.

A través d’aquesta cadena es realitzen intercanvis. En el cas de les criptomonedes, l’intercanvi és econòmic, com la moneda bitcoin o ethereum, que és la criptomoneda que s’ha utilitzat per pagar “Disaster Girl”.

A les transaccions de criptoart s’utilitzen tokens: una unitat de valor emesa per una entitat privada.

En realitat, els tokens existeixen des de fa molt temps: són una espècie de fitxes que substitueixen les monedes reals a les fires, les màquines de videojocs i altres negocis com bugaderies. No obstant això, amb l’aparició d’internet també han sorgit els tokens virtuals o no fungibles que s’utilitzen en transaccions virtuals.

Justin Blau, un DJ professional de 30 anys, va ser el primer a convertir les seves creacions artístiques en tokens NFT i vendre’ls en una subhasta per milions de d’euros.

Els NFT es basen en la mateixa tecnologia de les criptomonedas però representen una cosa única. Com que no són fungibles, no es poden intercanviar. Per exemple, Blau va vendre una cançó personalitzada en format NFT: com que està xifrada, només la persona que havia adquirit els tokens tenia accés a aquesta música inèdita, juntament amb creacions d’art personalitzat i noves versions de les cançons del seu disc Ultraviolet.

https://twitter.com/hottesttrader/status/1362043761249816577

La principal revolució dels tokens NFT és que permeten autenticar una obra digital creada en línia, com és el cas d’un mem, i demostrar-ne la procedència i l’autor.

Quan comprem criptoart mitjançant aquest sistema, el que aconseguim és l’obra encriptada i pràcticament mai s’obté un objecte físic. El propietari d’una obra NFT pot revendre-la amb el mateix format i condicions, ajustant el seu valor al preu de mercat.

El ‘boom’ del criptoart

La venda del mem de “Disaster Girl” no és l’únic que ha aconseguit milers d’euros com a NFT. Els últims mesos s’han venut diverses obres digitals que han revolucionat el mercat artístic.

Al febrer, el creador del Nyan Cat, Chris Torres, va vendre un NFT d’aquest popular gat acolorit i pixelat per 500.000 euros.

https://www.youtube.com/watch?v=QH2-TGUlwu4

La casa de subhastes Christie’s ha venut l’obra Everydays: The First 5000 Days de l’artista digital Beeple per 57 milions d’euros. Es tracta d’una obra d’art digital que consisteix en un gran mosaic de fotos digitals creades diàriament al llarg de 5.000 dies.

https://twitter.com/kreintocomunica/status/1375862682046332940

Aquesta obra s’ha convertit en la tercera més cara d’un artista viu, i la primera d’art digital.

Una altra venda recent de NFT que ha saltat als titulars és la del primer tuit publicat pel creador de Twitter, Jack Dorsey, el 21 de març de 2006. Dorsey va aconseguir pel NFT del tuit per més dos de milions d’euros. A la publicació es pot llegir la frase “Estic configurant el meu twttr”.

https://twitter.com/etopia_/status/1390569638778572802

L’NBA, la lliga de bàsquet més famosa del món, també ha entrat al mercat dels NFTs amb la plataforma Top Shot, on es poden comprar vídeos originals i col·leccionables de les cistelles dels partits, certificats com a originals gràcies a la tecnologia blockchain.

Aquesta mateixa setmana, la casa de subhastes Sotheby’s ha anunciat que acceptarà les criptomonedes Bitcoin i Ether a la subhasta d’una obra de l’artista britànic Banksy, titulada “Love is in the Air”. Serà la primera vegada que una casa de subhastes d’art admet aquest tipus de pagaments. La subhasta se celebrarà el 12 de maig.

Treballa l’actualitat a l’aula

Resum de la privadesa
Junior Report

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.

Galetes estrictament necessàries

Les galetes estrictament necessàries han d'activar-se sempre perquè puguem desar les preferències per a la configuració de galetes.

Galetes de tercers

Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc i les pàgines més visitades.

El mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el lloc web.

Galetes addicionals

Aquest web utilitza les següents galetes addicionals:

(Indica aquí les galetes que esteu utilitzant a la web.)