23 novembre 2024
spot_img
23 novembre 2024

L’Argentina: del Río de la Plata a la Terra del Foc

Ciutats d’inspiració europea, passió pel futbol i naturalesa desbordant al país més al sud del planeta

L’Argentina està situada a l’extrem sud de Sud-Amèrica, fent frontera amb Xile a l’oest i amb Bolívia, Paraguai, el Brasil i l’Uruguai al nord. És el segon país més gran del continent i té 5.000 quilòmetres de costa a l’oceà Pacífic.

Sent un país tan gran, a l’Argentina es troben paisatges d’allò més diversos: les praderies de la Pampa, les planes del Chaco, els altiplans de Puna, les muntanyes i rius del nord-oest argentí (NOA) o les glaceres de l’extrem sud, com el famós glaciar de Perito Moreno.

https://www.instagram.com/p/CQE2_dBNctP/

La Patagònia ocupa el Con Sud de Sud-amèrica i està dividida entre Xile i l’Argentina. Aquesta regió va des de la serralada dels Andes fins a la costa, combinant l’alta muntanya amb les zones humides i boscoses. La Patagònia argentina inclou també l’arxipèlag de Terra del Foc, situat entre l’oceà Atlàntic, Pacífic i Antàrtic.

 Ushuaia és la capital de Terra del Foc i el principal punt de partida cap a l’Antàrtida. L’Argentina reclama la sobirania d’una part del Pol Sud però, segons el Tractat Antàrtic del 1959, l’única activitat que s’hi pot dur a terme són projectes de recerca científica (no s’hi pot construir hotels ni establir una ciutat).

Un altre dels llocs més visitats són les famoses cascades d’Iguaçú, situades a la frontera entre el Brasil i l’Argentina. Considerades una de les Set Meravelles Naturals del Món, estan formades per més de 200 salts d’aigua: el més espectacular és la Gorja del Diable, amb més de 80 metres d’alçada.

L’Argentina té una població de 45 milions d’habitants. Es tracta d’un estat federal dividit en 24 districtes: cadascuna de les 23 províncies més la Ciutat Autònoma de Buenos Aires té el seu propi govern regional, amb la seva constitució i el seu poder legislatiu, executiu i judicial.

 

 

Buenos Aires, una país a part

La ciutat de Buenos Aires té 3 milions d’habitants, però si comptem tot l’àrea metropolitana arriba als 13 milions. Se sol dir que els portenys (com s’anomenen els habitants de Buenos Aires) no tenen res a veure amb la resta d’argentins, com si fossin d’un país a part.

La capital argentina és coneguda com “la París de Sud-Amèrica” per la seva arquitectura. Durant anys, els governants de Buenos AIres van tenir Europa com a referència i van construir-hi edificis, parcs i avingudes imitant l’estil de les grans capitals europees.

https://www.instagram.com/p/CQvpGnnAqdC/

La Plaza de Mayo és una cèntrica plaça on es troba la Casa Rosada, la seu del govern argentí. Allà es reuneixen cada dijous les Mares de la Plaza de Mayo, un grup de dones que van perdre els seus fills durant la dictadura militar de Videla i reclamen justícia a les autoritats.

Buenos Aires està ple de llocs emblemàtics per visitar: des de l’Obelisc de la plaça de la República fins al bohemi barri de San Telmo, on pots seure en un banc al costat de Mafalda, la nena d’esperit inconformista creada pel dibuixant Quino. També val la pena visitar el mític Cafè Tortoni, fundat el 1858 com dels cafès parisencs de l’època, o la llibreria El Ateneo, que ocupa un antic teatre.

https://www.instagram.com/p/B8AUGUnAAYl/

El carreró d’El Caminito, ple de cases de colors i tango sonant pel carrer, és una altra de les postals portenyes més conegudes. Es troba al barri de la Boca, a pocs metres de la Bombonera, un dels bressols del futbol argentí. El Boca Júniors i el River Plate són els dos grans equips de futbol de Buenos Aires i representen la passió futbolística del país.

 

 

Una mica d’història argentina

Com la majoria de territoris a Sud-Amèrica, els pobles argentins van patir la colonització espanyola a partir del segle XVI. El 1512 l’explorador Juan Pedro Díaz de Solís va arribar al Río de la Plata, la frontera natural entre l’Argentina i l’Uruguai, i el 1527 es va establir el primer assentament espanyol en l’actual territori argentí. 

No va ser fins tres segles després que les primeres províncies van declarar la seva independència d’Espanya durant la Revolució de Maig del 1810. Malgrat això, van haver de passar deu anys més fins que l’Argentina es va independitzar totalment. Durant els segles XIX i XX, el país va patir diversos conflictes polítics interns i guerres amb altres països veïns.

A partir del 1930 es van produir diversos cops d’estat que impedien un funcionament democràtic del país, seguits de diversos períodes de dictadura als anys 60 i 70. La dictadura de Jorge Videla va imposar un règim de terror entre 1976 i 1981 que va provocar la mort i desaparició de 30.000 persones, segons les organitzacions de drets humans.

Part de la desigualtat social que afecta avui dia a la població també prové d’aquella època, ja que la dictadura va beneficiar les empreses i negocis més rics per comptar amb el seu suport econòmic. Les crisis econòmiques posteriors, com la crisi del corralito de 2001, van acabar perjudicant encara més les classes baixes i mitjanes. En l’actualitat, més del 40% dels argentins viuen sota la línia de pobresa, segons dades oficials.

L’actual president argentí, Alberto Fernández, segueix la tendència d’altres líders populistes d’esquerres a Llatinoamèrica, com Pedro Castillo al Perú o Andrés Manuel López Obrador a Mèxic. Sota el seu mandat s’han aprovat lleis històriques a l’Argentina, com la legalització de l’avortament.

Cada dia seleccionem una notícia, n’expliquem el context i dissenyem materials perquè estudiants de tot el món puguin llegir, debatre i opinar sobre l’actualitat a classe. Subscriu-t’hi!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -