Nadal guanya l’Open d'Austràlia i supera a Federer i Djokovic com el tennista masculí amb més Grand Slam de la història
L'espanyol Rafa Nadal ha guanyat l'última edició de l’Open d'Austràlia i s'ha convertit en el primer tennista en categoria masculina que guanya 21 Gran eslam, els tornejos més importants del circuit tenístic.
Amb aquest triomf, Nadal ha aconseguit superar al suís Roger Federer i el serbi Novak Djokovic, que també tenien 20 Grand Slam. De fet, Djokovic, que és el número u de la classificació mundial de l'Associació de Tennistes Professionals (ATP), era el gran favorit per guanyar l’Open d'Austràlia, però la polèmica provocada quan va intentar entrar a Austràlia sense estar vacunat li va impedir participar en la competició.
Nadal, amb 35 anys, va disputar una final de més de cinc hores contra el tennista rus Daniil Medvedev, de 25 anys, a la Rod Laver Arena de Melbourne, la ciutat australiana on se celebra el torneig. El rus va guanyar els dos primers sets, però Nadal va ser capaç d'aguantar i imposar-se als tres últims sets per endur-se el trofeu.
Els elogis a Nadal han arribat des de tot el món del tennis i fins i tot d'altres esports. S'ha destacat que aconseguís una remuntada amb els dos primers sets en contra i que sabés imposar-se a un rival molt més jove, després de superar diverses lesions i fins i tot de plantejar-se la retirada.
Nadal es va retirar l'agost del 2021 del torneig de Washington per culpa de molèsties al peu: el tennista té la síndrome de Müller-Weiss, una malaltia degenerativa que afecta els ossos de la zona mitjana del peu i que, en la majoria de casos, impedeix practicar esport d'elit. Des d’aleshores només havia jugat un torneig d'exhibició a Abu Dhabi i un torneig menor a Melbourne a principis de gener, per no forçar el seu estat físic i arribar en condicions al primer Grand Slam de la temporada.
Aquest és el segon Open d'Austràlia per a Nadal: el primer el va guanyar el 2009, als 23 anys. Entre 2009 i 2022 havia perdut 4 finals a Austràlia: dos contra Djokovic (2012 i 2019), una contra Federer (2017) i una altra contra Wrawrinka (2014).
Els dos títols d'Austràlia se sumen a dos tornejos de Wimbledon, quatre Open dels Estats Units i 13 Roland Garros, un palmarès de rècord en la classificació masculina de l'ATP. Els seus seguidors somien que la llegenda continuï creixent el mes de maig a París, el torneig favorit del tennista espanyol.
Serena Williams: la reina del tennis
Rafa Nadal ha batut un rècord en el tennis masculí, però el cert és que la reina del tennis és Serena Williams: té 23 títols de Grand Slam en categoria individual i 13 més en la categoria de dobles. També és l'única tennista que ha completat el Golden Slam (guanyar els quatre Grand Slams i una medalla olímpica) tant a títol individual com en dobles.
Williams es va retirar del tennis temporalment l’any 2017 per casar-se i ser mare. En aquell moment era la número 1 mundial. El 2018 va tornar a competir a nivell professional, però des de llavors no ha guanyat cap títol.
Al juny del 2021 va patir una lesió molt greu a la primera ronda del torneig de Wimbledon i des de llavors no ha tornat a competir (però tampoc ha anunciat la seva retirada). Avui, als 40 anys, ocupa el lloc 244è del rànquing mundial de l'ATP.
Abans que Williams, dues tennistes més van fer història als Grand Slam: l'australiana Margaret Cour, que va fer conseguir 24 títols individuals entre el 1960 i el 1973, i l'alemanya Steffi Graf, que en va guanyar 22 entre el 1987 i el 1999.
Igual que passa amb altres esports, el tennis femení ocupa menys titulars i portades que el tennis masculí. En aquest sentit, el triomf de Rafa Nadal també ha servit per reivindicar la figura de Serena Williams i Margaret Court i posar en perspectiva les fites en la història de l'esport, tant masculí com femení.
El millor tennis del món
L’Open d'Austràlia, el torneig de Roland Garros (França), el campionat de Wimbledon (Regne Unit) i l’Open dels Estats Units són els anomenats Grand Slam, els tornejos de tennis més importants del món.
A diferència d'altres competicions organitzades per l'ATP, als Grand Slam hi participen més jugadors i els partits es juguen a cinc sets (en lloc dels tres habituals). Ara bé, els partits de la competició femenina es juguen a tres sets.
D’altra banda, els Grand Slam concedeixen un premi més gran, tant econòmicament com per nombre de punts en la classificació mundial. Aquestes diferències es deuen en part a la llarga trajectòria d'aquests tornejos, que se celebren des de fa més de 100 anys.
Els tennistes professionals preparen la temporada pensant aquestes competicions i, depenent del seu estat físic, es plantegen participar en l'una o l'altra. No obstant això, cada Grand Slam té les seves peculiaritats i és molt important conèixer-les bé per valorar les opcions de guanyar: el clima, les condicions de la pista o el moment del calendari influeixen a l'hora de prendre la decisió.