El país nord-americà prohibeix importar gas, petroli i carbó des de Rússia per a pressionar al govern rus
La comunitat internacional ha anunciat diferents sancions econòmiques contra Rússia les últimes setmanes per intentar frenar l’ofensiva de l’exèrcit rus a Ucraïna. Ara, el govern dels Estats Units ha anunciat una altra mesura més: la prohibició d’importar energia des de Rússia.
Les sancions inclouen la prohibició d’importar petroli, carbó i gas natural liquat. Fins ara, els Estats Units i la Unió Europea (UE) s’havien coordinat per aplicar les sancions contra Rússia, però aquesta vegada el govern dels Estats Units ha aprovat la mesura de manera unilateral i sense tenir en compte l’opinió de la UE.
Per què la Unió Europea no aplica sancions contra el gas rus? Els Estats Units depenen molt poc dels combustibles d’origen rus: amb prou feines el 8% del consum energètic prové de Rússia, per això la mesura no suposa un gran obstacle per l’economia estatunidenca. En canvi, la situació és molt diferent per a la Unió Europea, els països de la qual membre obtenen al voltant del 40% del gas i el 30% del petroli de Rússia.
La dependència de Rússia se suma a la crisi del gas a Europa. Per aquest motiu, la Unió Europea no ha retallat el consum de gas procedent de Rússia i continua mantenint en funcionament el gasoducte que passa per Ucraïna, encara que el país estigui en guerra. També ha eliminat del sistema bancari tots els bancs russos excepte dues entitats bancàries, per poder continuar pagant les importacions de gas des de Rússia.
L’objectiu de limitar les importacions, com la resta de sancions econòmiques, és pressionar el president rus, Vladímir Putin, i obligar-lo a aturar els atacs militars en territori ucraïnès. Fins ara, la invasió russa ha provocat el desplaçament de més de dos milions de refugiats ucraïnesos.
Veneçuela: d’enemic a proveïdor
Per compensar la pèrdua de combustibles russos, els Estats Units han de buscar alternatives per mantenir la mateixa quantitat de recursos energètics amb els quals compta ara. A més d’augmentar la seva pròpia producció, la Casa Blanca està buscant solucions en altres grans potències energètiques, com és el cas de Veneçuela.
Veneçuela és un dels principals productors de petroli i el país amb més reserves de petroli del món. No obstant això, el govern veneçolà està enfrontat amb el govern dels Estats Units i durant anys ha patit els efectes de les sancions econòmiques imposades des de Washington, que li impedeixen comerciar i vendre el seu petroli a altres països.
Les sancions econòmiques, la corrupció política i la greu crisi social han enfonsat Veneçuela en la pobresa. Malgrat que disposa de prou petroli per ser un dels països més rics del món, més del 90% dels veneçolans viu en la pobresa, segons l’última Enquesta Nacional de Condicions de Vida (ENCOVI).
Ara bé, aquesta situació podria canviar. Malgrat ser dos països enfrontats amb sistemes polítics molt diferents, el govern nord-americà està considerant seriosament la possibilitat d‘aixecar part de les sancions petrolieres a Veneçuela per contrarestar la pèrdua de combustibles russos.
Aquesta notícia forma part d’una Unitat Didàctica sobre la Guerra d’Ucraïna que compta amb activitats per poder treballar el tema a l’aula. Subscriu-te a Junior Report per poder accedir als recursos informatius i als materials didàctics.